Ανελέητη επιδρομή στις τσέπες μας

Ο Γ. Αλογοσκούφης ανακάλυψε ότι μπορείς άλλα να εξαγγέλλεις γενικώς και άλλα να κάνεις ως κυβέρνηση

 

 

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

 

Κυβερνητική φορολογική επέλαση ετοιμάζει ο Γ. Αλογοσκούφης, μόλις έναν μήνα μετά τις εκλογές, αποκαλύπτοντας την πολιτική επιλογή εμπαιγμού των πολιτών.

 Η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, των τελών κυκλοφορίας, του ενιαίου φόρου περιουσίας και άλλων φόρων στα ακίνητα, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, της προκαταβολής φόρου, καθώς και η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των φόρων υπέρ τρίτων είναι ορισμένα από τα μέτρα που διαρρέουν στο τελευταίο χρονικό διάστημα οι επιτελείς. Το πακέτο των μέτρων θα αποτυπωθεί σε ειδικό φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό, αποκάλυψε χθες ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ξεκαθαρίζοντας ότι τουλάχιστον στο επίπεδο της φορολογίας των εισοδημάτων η κυβέρνηση έχει τελειώσει και τώρα μένει να καταπιαστεί με την έμμεση φορολογία, τα ακίνητα και με ορισμένες άμεσες φορολογίες.

Αλλα λέμε κι άλλα κάνουμε

Και επειδή, κατά τον κ. Αλογοσκούφη, «άλλες είναι οι απαιτήσεις εφαρμογής της πολιτικής σε λεπτομέρεια όταν είσαι στην κυβέρνηση και άλλες όταν κάνεις γενικού χαρακτήρα εξαγγελίες», τα μέτρα που βρίσκονται στα συρτάρια των επιτελών (όπως έγραψε και η «Ε» το περασμένο Σάββατο 13/10) και τα οποία σχεδιάζουν να εφαρμόσουν από το 2008, εντοπίζονται σε 13 σημεία:

1 Αύξηση του ΦΠΑ από 1 έως και 3 εκατοστιαίες μονάδες, είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις. Και τι σημαίνει αυτό; Σε κάθε αγορά προϊόντων και υπηρεσιών θα πληρώνουμε σαφώς περισσότερα χρήματα, αφού ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 19% θα πάει από 20% έως 22% και ο χαμηλός 9% από 10% έως 12%. Κάθε μονάδα θα φέρει ετήσια έσοδα 1 δισ. ευρώ. Ομως, ο κίνδυνος ελλοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης και δη στην αύξηση της φοροδιαφυγής, ενδεχόμενα τα οποία δεν φαίνεται να υπολογίζει και τόσο το οικονομικό επιτελείο, όταν για δεύτερη φορά σε 3 χρόνια επιλέγει την πεπατημένη τής αύξησης του ΦΠΑ προς ενίσχυση των εσόδων – που δεν είναι και λίγα (2,2 δισ. ευρώ πρόσθετα στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2008).

Μονοκοπανιά οι φόροι καυσίμων

2 Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που εξετάζουν στο καθεστώς πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης εν μέσω της πετρελαϊκής κούρσας. Δεν μιλάμε απλώς για την προγραμματισμένη τρίτη αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αλλά πιθανότατα για επίσπευση υλοποίησης και της τέταρτης δόσης από 1η Ιανουαρίου (6,2% συν 3,1%), χωρίς να αποκλείεται το τελικό νούμερο να κινηθεί και σε υψηλότερα επίπεδα.

3 Αύξηση του ΕΦΚ και στα καύσιμα και θα επιλεγεί η επίσπευση των αυξήσεων (τρίτη και τέταρτη), που φθάνουν για το 2008 στο 5,7% στην αμόλυβδη, και στο 3,3% στη σούπερ αμόλυβδη και για το 2009 σε 2,6% και 2,9%, αντίστοιχα.

4 Αυξήσεις του ΕΦΚ σε ποτά και τσιγάρα.

5 Επιβολή του ενιαίου φόρου περιουσίας 0,1% έως 0,2% επί της αντικειμενικής αξίας για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων, με υποσχέσεις για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας, των εκτός σχεδίου και των αγροτικών, σε αντικατάσταση του ΦΜΑΠ.

6 Αύξηση των αντικειμενικών αξιών εντός και εκτός σχεδίου κατά 20%-30%.

7 Αύξηση κατά περίπου 50% του Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομών (αυτεπιστασία).

Και τέλος… καταπατήσεων

8 Επανεξετάζονται περίπου 30 εναπομείναντες φόροι-τέλη που βαραίνουν τα ακίνητα και αναζητούνται ακόμα και νέοι φόροι και τέλη που θα φέρουν πρόσθετα έσοδα σε αντιστάθμισμα των εξαιρέσεων, όπως η συζήτηση επιβολής τέλους διατήρησης καταπατημένων.

9 Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων, που θα οδηγήσει στη φορολογική κλίμακα τις «έξτρα» αποδοχές, επιβαρύνοντάς τις ανάλογα. Κι αυτό, γιατί αυτά ενώ σήμερα φορολογούνται με συντελεστές 10%-20%, πηγαίνοντας στη φορολογική κλίμακα θα φορολογηθούν με συντελεστές υψηλότερους κατά τουλάχιστον 10% (σ.σ.: στο 40% φθάνει ο ανώτατος συντελεστής).

10 Αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και τράπεζες. Μέτρο που «ξελάσπωσε» την κυβέρνηση το 2006.

11 Επανεξέταση, περιορισμός ή κατάργηση των φοροαπαλλαγών φυσικών και νομικών προσώπων.

12 Κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων.

13 Αύξηση 15-20% των τελών κυκλοφορίας.

Στο νομοσχέδιο ενδεχομένως να ενταχθούν και άλλα μέτρα, όπως η σταδιακή κατάργηση φόρου σε χρηματιστηριακές συναλλαγές και του τέλους 2,4% στα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Με την κατάργηση του χρηματιστηριακού φόρου, ανοίγει ο δρόμος για τη φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών, είτε με υπαγωγή της υπεραξίας στη φορολογική κλίμακα είτε με αυτοτελή φορολόγηση.