Ανεπιθύμητος υπουργός

«Θερμά» ήταν τα εγκαίνια της επέκτασης της μονάδας Βουπρενορφίνης στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια». Στο αμφιθέατρο του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπου πραγματοποιήθηκαν αρχικά οι ομιλίες, είχαν συγκεντρωθεί φοιτητές και νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι αντέδρασαν όταν διαβάστηκε το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν παρέστη τελικά στα εγκαίνια.

Και που να ήταν παρών ο υπουργός τι είχε να γίνει… Οι συγκεντρωμένοι είχαν ένα πανό, για τον επίσης απόντα υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, που έγραφε «ανεπιθύμητος», ενώ φώναζαν εναντίον του συνθήματα. Στη διάρκεια των διαμαρτυριών επικράτησε ένταση, ενώ ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, φέρεται να αποκάλεσε «φασίστα» κάποιον από τους διαμαρτυρόμενους. Παρούσα στα εγκαίνια ήταν η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, η οποία αναφέρθηκε στην επέκταση της Θεραπευτικής Μονάδας Υποκατάστασης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Η Θεραπευτική Μονάδα Υποκατάστασης ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάιο του 2007, σε συνεργασία με το ΠΓΝΠ.

Η Μονάδα εξυπηρετεί μακροχρόνιους χρήστες ηρωίνης -άνω των 20 ετών- και παρέχει ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η παροχή βασικής ψυχιατρικής και ιατρικής παρακολούθησης σε στενή συνεργασία με το ΠΓΝΠ, η χορήγηση φαρμακευτικού υποκατάστατου, ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Στο σχεδιασμό του ΟΚΑΝΑ βρίσκεται η δημιουργία ακόμη δύο Μονάδων Υποκατάστασης, σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία Τρίπολης και Καλαμάτας, καθώς αυτή τη στιγμή η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Ρίο αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΡΑΨΑΣ