Ανέτοιμοι δηλώνουν οι δήμοι για την εφαρμογή του μέτρου

Σε θολό τοπίο προχωρούν δήμοι και νομαρχίες, τόσο στην περιφέρεια όσο και στο Λεκανοπέδιο, όσον αφορά την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης «για την προστασία ανηλίκων από τον καπνό και το αλκοόλ» (συνοδευτική του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος) που παρέλαβαν μόλις χθες.

Με μια κίνηση τακτικής, για την εξοικονόμηση του αναγκαίου χρόνου, ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) ζήτησε τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεσμών του κορυφαίου αυτοδιοικητικού οργάνου, « για τυχόν ασάφειες και κενά, που ενδέχεται να δημιουργήσουν κωλύματαστην υλοποίηση και αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου ». Την αμηχανία της πρώτης φάσης επιτείνει το γεγονός ότι σχεδόν…ουδείς από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων έχει ενδιαφερθεί να λάβει άδεια για διαχωρισμό καπνιζόντων και μη. Τη στιγμή μάλιστα που δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι δεν έχουν καν μοιράσει τα ειδικά αυτοκόλλητα που τους έχουν σταλεί, αναμένουν «οδηγίες», για το σκέλος των ελέγχων από τη Δημοτική Αστυνομία- δεδομένου και του ότι οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών είναι πολύ συγκεκριμένες.

Τα ως σήμερα στοιχεία πάντως δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο Δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος της χώρας, δεν έχει δεχθεί ούτε μία αίτηση για χώρους μη καπνιζόντων άνω των 70 τ.μ., ενώ έχει λάβει 100 για τους μικρότερους. « Εχουμε δεχθεί 25 αιτήσεις για καταστήματα έως και 70 τ.μ., που ζητούν έγκριση για αποδοχή καπνιστών, δεν έχουμε ωστόσο δώσει ούτε μία άδεια» τονίζει ο δήμαρχος Αμαρουσίου (και ιατρός) κ. Γ.Πατούλης. Αν και θιασώτης του μέτρου, ο κ. Πατούλης τονίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις: και ως προς τον τρόπο αδειοδότησης των επιχειρήσεων- και ελέγχου των προϋποθέσεων (π.χ. εξαερισμός) – στις οποίες θα επιτρέπεται το κάπνισμα, και ως προς τον όποιον έλεγχο από τους δημοτικούς αστυνομικούς.

Στη Θεσσαλονίκη, μόνο σε τρεις από τις συνολικά 330 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ως 70 τ.μ. στον Δήμο Θεσσαλονίκης ζητείται ο χαρακτηρισμός των επιχειρήσεών τους αποκλειστικά για μη καπνίζοντες. Αυτό τόνισε χθες ο δήμαρχος της πόλης κ. Β.Παπαγεωργόπουλος , αναφερόμενος στην αντικαπνιστική εκστρατεία που ξεκίνησε σήμερα. «Πολύ ορθά η Ευρωπαϊκή Ενωση και το υπουργείο Υγείας παρενέβησαν νομοθετικά για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Από την άλλη, και ενώ η μεγάλη πλειονότητα των καπνιστών στηρίζει τα νέα μέτρα, υπάρχουν κάποιοι που δεν βοηθούν στην ευόδωση της νέας προσπάθειας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση στο μέτρο του υπουργείου Υγείας. Το τσιγάρο δεν κάνει κακό μόνο σε αυτούς που καπνίζουν, αλλά και σε αυτούς που εισπνέουν τον καπνό».

Σύγχυση και απροθυμία για την εφαρμογή του μέτρου, όμως, επικρατεί και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στη Λάρισα, από τους 62 καταστηματάρχες που επισκέφθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, μόλις δύο ζήτησαν να χαρακτηριστούν οι επιχειρήσεις τους αποκλειστικά για μη καπνίζοντες.

Στα Ιωάννινα περίπου 250 επιχειρηματίες επισκέφθηκαν τις υπηρεσίες του δήμου για να λάβουν το «σήμα» και οι περισσότεροι εκ των οποίων δήλωσαν το κατάστημά τους αποκλειστικά για καπνίζοντες.