Ανεξέλεγκτες προμήθειες από δημόσια νοσοκομεία

Xωρίς δημοσιονομικό έλεγχο πραγματοποιείται το 97% των προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αποκαλύπτουν ότι μόλις το 3% των προμηθειών παρακολουθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ το υπόλοιπο διεκπεραιώνεται από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων.

Η απουσία διπλογραφικών συστημάτων και προϋπολογισμών οδηγεί στη συνεχή διόγκωση της «μαύρης τρύπας» των χρεών προς τους προμηθευτές, την οποία καλείται να καλύψει ο προϋπολογισμός. Από το 2005, όταν έγινε ο τελευταίος διακανονισμός, οι οφειλές προς τους προμηθευτές «εκτινάχθηκαν» στα 3 δισ. ευρώ.

Το δημοσιονομικό αυτό χάος καλείται να βάλει σε τάξη η διυπουργική επιτροπή, η οποία θα συσταθεί με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Υγείας Δ. Αβραμόπουλου και Απασχόλησης Β. Μαγγίνα, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει την άμεση εφαρμογή του νέου νόμου για τις προμήθειες.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα τοποθετηθούν ειδικοί μάνατζερ σε 17 νοσοκομεία, που θα αποτελούν τον «συνδετικό κρίκο» μεταξύ των διοικήσεων και της κεντρικής υπηρεσίας προμηθειών.