Ανεξέλεγκτο πλέον το εμπόριο ναρκωτικών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ
 

Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΙΔΗΣ

Σ το «μη παρέκει» έχουν φθάσει χιλιάδες κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης από το ανεξέλεγκτο εμπόριο ναρκωτικών και την ιλιγγιώδη άνοδο του μικροεγκλήματος στις γειτονιές της πόλης. Την Κυριακή εκατοντάδες δημότες της Σταυρούπολης με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Σ.Σερασίδη και παρουσία των βουλευτών του ΠαΣοΚ κκ. Ι.Μαγκριώτη και Χ. Καστανίδη απέκλεισαν για μία ώρα την οδό Λαγκαδά, ζητώντας τη διασπορά των υπηρεσιών της μονάδας του ΟΚΑΝΑ που εδρεύει στην περιοχή, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, εξυπηρετεί τις ανάγκες εκατοντάδων τοξικομανών από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι οδηγούνται εκεί λόγω της τραγικής έλλειψης μονάδων απεξάρτησης στους τόπους κατοικίας τους.

Στη Θράκη και στη Μακεδονία δεκάδες είναι οι οικογένειες οι οποίες αναγκάζονται να «μεταναστεύσουν» στη Θεσσαλονίκη καθώς, στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον σταθούν τυχεροί, το μόνο που θα βρουν στις πόλεις τους είναι συμβουλευτικά κέντρα. Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν τέσσερις μονάδες του ΟΚΑΝΑ: μία στην περιοχή του λιμανιού, μία στην οδό Ευζώνων, μίαυπό διαμόρφωση- στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και η «επίμαχη» της Σταυρούπολης.

Ολα αυτά τα χρόνια η Θεσσαλονίκη κατέστη μείζων διαμετακομιστικός κόμβος για το εμπόριο ναρκωτικών. «Υπήρχαν ημέρεςπου ό,τι και αν έψαχνες το έβρισκες μέσα σε λίγη ώρα» αναφέρει, μιλώντας στο «Βήμα», πρώην χρήστης που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του. Στη Θεσσαλονίκη τη χρονιά που μας πέρασε διοχετεύτηκαν από και προς την πόλη χιλιάδες κιλά ναρκωτικών, ενώ νέες πιάτσες έκαναν την εμφάνισή τους. Μία από αυτές βρίσκεται πολύ κοντά στις διάσημες «δωδεκαώροφες» κατοικίες και, φυσικά, στη μονάδα της Σταυρούπολης.

«Εχει ξεφύγει η κατάσταση τελείως,βλέπεις τους ντίλερ να κάνουν βόλτες ανενόχλητοι από το πρωί και δεν τους πειράζει κανένας» σημειώνει επαγγελματίας της περιοχής. Η νέα αυτή πιάτσα σύντομα συγκέντρωσε το… ενδιαφέρον πολλών τοξικομανών της πόλης, ενώ οι γνωρίζοντες επιβεβαιώνουν αυτή την τάση. Στην πόλη οι Αρχές συνδέουν πλέον ανοικτά τη μικροεγκληματικότητα με το κυνήγι της δόσης, στο οποίο χρεώνουν σχεδόν το 70% του συνόλου των παραβιάσεων του Ποινικού Κώδικα. Το χειρότερο είναι ότι το φαινόμενο κορυφώνεται στο δυτικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο αντιμετωπίζει φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα, καθώς το 25% των νοικοκυριών βιώνει ημέρες φτώχειας.

Τα τελευταία χρόνια στα δυτικά της πόλης η εγκληματικότητα «χτύπησε κόκκινο». Προτού ο Δήμος Σταυρούπολης κλιμακώσει τις αντιδράσεις, είχε προηγηθεί ο δήμαρχος Συκεών κ. Σ.Δανιηλίδης ο οποίος κατέθεσε στην Εισαγγελία μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την απουσία οποιουδήποτε ελέγχου από την Αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως πρόσφατα στη Δυτική Θεσσαλονίκη κυκλοφορούσε τις νύχτες μόνο ένα περιπολικό.

Στο μεταξύ τα οικονομικά προβλήματα του ΟΚΑΝΑ μεγεθύνονταν, ενώ σημαντικά εργαλεία κατά των ναρκωτικών, όπως το πρόγραμμα Προαγωγή Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που λειτουργούσε από το 2001 και είχε βοηθήσει σχεδόν 2.500 εξαρτημένους, ξέμενε από οικονομικούς πόρους, αφού το υπουργείο Υγείας δεν μπόρεσε να του πιστώσει τα 80.000 ευρώ που χρειαζόταν για να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Ο δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Σεσαρίδης σημειώνει: «Τον Νοέμβριο ζητήσαμε τη διασπορά των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία, ενώ για το παράρτημα της οδού Λαγκαδά προτείναμε να διαμορφωθεί ένας χώρος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και να λειτουργεί από εκεί.O υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος συμφώνησε,γρήγορα όμως ήλθαν οι αντιδράσεις και πριν από δύο εβδομάδες ο διοικητής του νοσοκομείου απέρριψε την πρότασή μας». Πριν από δύο μήνες σε συνάντηση φορέων της πόλης σε μια απέλπιδα προσπάθεια εξεύρεσης εφαρμόσιμης λύσης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Βασ.Φλωρίδης πρότεινε την ελεγχόμενη συνταγογράφηση υποκαταστάτων στους εξαρτημένους χρήστες από ειδικευμένους γιατρούς. Η πρόταση έγινε με το σκεπτικό ότι η ελεγχόμενη χορήγηση μεθαδόνης θα προκαλούσε καίριο πλήγμα στο παράνομο εμπόριο, θα αναχαίτιζε την εγκληματικότητα και θα αποσυμφόριζε τα κέντρα απεξάρτησης. Στη συνέχεια, όμως, τόσο ο ΟΚΑΝΑ όσο και το ΚΕΘΕΑ απέρριψαν ανοικτά τη λύση της μεθαδόνης.