Ανεξόφλητα τα χρέη στους φαρμακοποιούς

Σκέφτονται να σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου οι φαρμακοποιοί Αττικής, Πειραιά, Δωδεκανήσων και Κρήτης.

Διότι ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου συνεχίζει να είναι ασυνεπής απέναντί τους, όπως καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι. «Ηδη σε πολλές περιοχές της χώρας οι φαρμακοποιοί έχουν να πληρωθούν από το Δεκέμβριο του 2008, παρά τις τότε δημόσιες δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου, ότι εντός του Ιανουαρίου 2009 θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές του Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων προς τον κλάδο».

«Παραμένουμε απλήρωτοι τους τελευταίους 7 μήνες τη στιγμή που καλούμεθα να πληρώσουμε προκαταβολικά φόρους και ΦΠΑ για εισοδήματα που δεν έχουμε ακόμη εισπράξει. Την ίδια ώρα οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τις εισφορές τους. Γιατί δεν υπάρχουν κονδύλια ικανά να αντιμετωπίσουν τις φαρμακευτικές δαπάνες του Δημοσίου; Διότι υπάρχει ασυνέπεια, αφερεγγυότητα και έλλειψη προγραμματισμού του κράτους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Το Δημόσιο κατά πάγια τακτική απαιτεί από τους πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι φαρμακοποιοί, να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όταν το ίδιο παρανομεί συνειδητά στραπατσάροντας και καταπατώντας τους νόμους που το ίδιο ψήφισε και οι οποίοι μεταξύ άλλων ορίζουν ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να εξοφλούνται εντός 45 ημερών».

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά, Δωδεκανήσων και Κρήτης δηλώνουν ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε και για το λόγο αυτό ήδη προσέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη διεκδικώντας τα οφειλόμενα του Δημοσίου νομιμοτόκως, ενώ σκέφτονται να προσφύγουν και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», τονίζουν, «οι ιδιώτες εξισώνονται με το κράτος αναφορικά με τον τόκο υπερημερίας».