“Αγγίζει”… Κώστα Καραμανλή η καταγγελία για μη είσπραξη rebate στο φάρμακο, για τα έτη 2006 – 2011

Του Βασίλη Βενιζέλου
 
Την χρονική περίοδο 2006 – 2011 ο τότε πρωθυπουργός της χώρας μας Κώστας Καραμανλής είχε τοποθετήσει διαδοχικά στη θέση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τους Σάββα Τσιτουρίδη, Βασίλη Μαγγίνα και Φάνη – Πάλη Πετραλιά, ενώ την αρμοδιότητα για το φάρμακο είχε από το 2009 το ΠΑΣΟΚ με τη Λούκα Κατσέλη, με υπουργό Εργασίας τον Ανδρέα Λοβέρδο και Υγείας την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Εκείνο το οποίο μένει να φανεί είναι γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να στοχοποιήσει τον Κώστα Καραμανλή, μιας και οι τρεις υπουργοί Έφη Αχτσιόγλου, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης δήλωσαν μεταξύ άλλων το απόγευμα της Τρίτης 12 Μαρτίου ότι το υψηλότερο ανείσπρακτο rebate από τη φαρμακοβιομηχανία προς τα τότε ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας σημειώνεται για το έτος 2006.
Δεν είναι, έτσι, καθόλου περίεργο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε χαρακτηριστικά μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης 12 Μαρτίου να τοποθετηθεί δημοσίως, έστω και με μία απλή κομματική ανακοίνωση, στις καταγγελίες των τριών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας τον Κώστα Καραμανλή παντελώς ακάλυπτο και χωρίς κομματική υπεράσπιση, ενώ, αντιθέτως, το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποίαν υπενθυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο το οποίο “φρέναρε” τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, στα έτη 2009 – 2011, δαπάνη, την οποία είχε εκτοξεύσει στα ουράνια η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Κώστα Καραμανλή.
Ίσως η στρατηγική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι να θέσει πολύ σοβαρά προσκόμματα στην ενδεχόμενη μετεκλογική σύγκλιση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, αφού θα έχει ανοίξει προεκλογικά ουκ ολίγες “πληγές” των κυβερνήσεων Καραμανλή, για τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα δύναται να τοποθετηθεί χωρίς πολιτικό, εσωκομματικό κόστος…