Ανησυχητική αύξηση του σακχαρώδους διαβήτη

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η αύξηση του σακχαρώδους διαβήτη στις μικρές ηλικίες:

Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο σε παιδιά και εφήβους, ενώ παρουσιάζει ανησυχητικό ποσοστό αύξησης κατά 5% ετησίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στην Ελλάδα τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζονται σε 30.000 με 35.000, ενώ διαταραχή στην τιμή του σακχάρου παρουσιάζει το 15,5% των παχύσαρκων παιδιών.

Δυστυχώς σήμερα 1 στα 3 Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκα.Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση 70.000 παιδιά παγκοσμίως κάτω των 15 ετών εμφανίζουν διαβήτη τύπου 1, δηλαδή περίπου 200 παιδιά την ημέρα. Συνολικά από τα 440.000 παιδιά ηλικίας 14 ετών ή μικρότερα με διαβήτη τύπου 1, περισσότερα από 25% ζουν στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 50% στα επόμενα 15 χρόνια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι ο διαβήτης τύπου 2 αφορά έως και 43% των περιπτώσεων που έχουν διαγνωσθεί πρόσφατα με διαβήτη και ευθύνεται για 29% των περιπτώσεων διαβήτη σε εφήβους.

Οσον αφορά τους ενήλικες, σήμερα υπάρχουν σχεδόν 250 εκατομμύρια διαβητικοί σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε 20 χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 380 εκατομμύρια.

Φέτος, η Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη (IDF) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, αφιερώνει την εκστρατεία της στην ενημέρωση για τα προειδοποιητικά σημάδια, τις επιπλοκές του διαβήτη στα παιδιά και τους εφήβους και ειδικά της διαβητικής κετοξέωσης καθώς και στον υγιεινό τρόπο ζωής με σκοπό την πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου από τον καθηγητή Σωτήρη Α. Ράπτη, πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδους Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβητικών δρα Δ. Χιώτη, παιδίατρο.

Το 85% των παιδιών με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα όταν γίνεται η διάγνωση. Υπολογίζεται ότι ένα στα 10 παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι υπέρβαρο. Σε αυτά περιλαμβάνονται 30 έως 45 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι με παχυσαρκία και 22 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών. Ολα αυτά τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

* Μία μεγάλη συναυλία με τους Στέφανο Κορκολή, Μάριο Φραγκούλη και τη συμμετοχή της Ελένης Πέτα και του Γιώργου Περρή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη») θα σηματοδοτήσει το Σάββατο την έναρξη των εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδους Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη 2007.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν υπέρ της προσπάθειας ενημέρωσης του Ε.ΚΕ.ΔΙ. Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.