Ανοιχτές «πληγές»

Εννιά κεράκια… σβήνει το «Παπαγεωργίου», με προβλήματα που «καίνε» καθημερινά το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο των Βαλκανίων, όπου εξυπηρετούνται περίπου 500.000 πολίτες το χρόνο.

Oι χρονοβόρες διαδικασίες για την προμήθεια νέου ιατρικού εξοπλισμού, η καθυστέρηση στην τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού και η ελλιπής χρηματοδότηση είναι οι «πληγές» του «Παπαγεωργίου». Με την πληρότητα να αγγίζει το 93% στη νοσηλευτική μονάδα 725 κλινών, εμφανείς γίνονται και οι δυσλειτουργίες λόγω έλλειψης προσωπικού. Αποτέλεσμα, οι αναμονές για πολλές ιατρικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις να είναι πολύμηνες. Μπαίνοντας στο δέκατο χρόνο λειτουργίας του αυτόν το μήνα, το «Παπαγεωργίου» θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο τη λειτουργία του Τμήματος ΩΡΛ -του μοναδικού που παραμένει κλειστό- ενώ «στα σκαριά» βρίσκεται και η Μονάδα Πολυτελείας.

Το Τμήμα ΩΡΛ

«Το νοσοκομείο ξεκίνησε με δοκιμαστική λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και εργαστηρίων, στις 16 Αυγούστου 1999. Από την 1η Ιανουαρίου 2000 τέθηκαν σε λειτουργία οι κλινικές και συμμετείχαμε στο πρόγραμμα εφημεριών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, εκτός λειτουργίας βρίσκεται μόνο το Τμήμα ΩΡΛ και η Μονάδα Πολυτελείας. Πρόκειται για μια μονάδα 20 κλινών, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο τέλος του έτους, με τη δυνατότητα να παρέχει νοσηλεία και διενέργεια εξετάσεων σε διακεκριμένες προσωπικότητες. Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού την κρατά προς το παρόν κλειστή», επισήμανε στον «Α» ο γενικός διευθυντής του «Παπαγεωργίου», Γιώργος Χριστόπουλος.

Oι ελλείψεις σε προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων αποτελούν ένα από τα πιο «καυτά» προβλήματα του νοσοκομείου, που συνδέεται με τον κανονισμό λειτουργίας του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νοσοκομειακής Επιτροπής Γιατρών «Παπαγεωργίου», Αθανάσιο Καλαμπάκα, «ο κανονισμός λειτουργίας διέπει τις θέσεις εργαζομένων. Από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του νοσοκομείου, επήλθαν μεταβολές. Ηρθαν πανεπιστημιακοί, μεταφέρθηκαν εδώ κλινικές του ΕΣΥ κ.λπ., οπότε χρειάζεται νέος κανονισμός, τον οποίο, όμως, δεν εγκρίνει το αρμόδιο υπουργείο».

Παραιτήσεις

Oι σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου και ο φόρτος εργασίας έχουν οδηγήσει σε παραίτηση αρκετούς εργαζομένους -διαφόρων ειδικοτήτων- τα τελευταία χρόνια. Oι ανάγκες για προσωπικό -κυρίως νοσηλευτικό και λιγότερο ιατρικό- είναι πλέον μεγάλες με βάση τον ισχύοντα κανονισμό και ακόμη μεγαλύτερες με βάση τον πρέποντα.

«Ο ισχύων κανονισμός που διέπει τη λειτουργία του νοσοκομείου είχε προβλεφθεί με την προοπτική ότι αυτό θα λειτουργούσε με 625 κλίνες. Ωστόσο, τα κρεβάτια είναι ήδη περισσότερα και φτάνουν στα 800 στην πλήρη ανάπτυξη του νοσοκομείου. Χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού και οι ανάγκες είναι περισσότερες και διαφορετικές από ό,τι πριν από εννιά χρόνια», τόνισε ο κ. Χριστόπουλος. O ίδιος πρόσθεσε ότι «αγκάθι» αποτελεί και η ελλιπής χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας: «O υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μας υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει το αίτημά μας στον υπουργό Oικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη. Ωστόσο, έχουμε μείνει στις υποσχέσεις, καθώς αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το σύνολο της δαπάνης μισθοδοσίας.

«Βραχνάς» για το προσωπικό είναι και το ασφαλιστικό, αφού εργάζονται με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου και όχι με καθεστώς Δημοσίου. «Δεν έχουμε τις απολαβές και συνταξιοδοτικά πλεονεκτήματα των γιατρών του δημόσιου τομέα. Η σύνταξη που θα πάρουμε είναι η κατώτατη των ιδιωτών, παρόλο που πληρώνουμε δυόμισι φορές πιο πάνω από τους ιδιώτες συναδέλφους μας που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΣΑΥ», επισήμανε ο κ. Καλαμπάκας.

Καθυστερήσεις

στον εξοπλισμό

Σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών δημιουργούν και οι χρονοβόρες διαδικασίες για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, όπως τονίζουν εκπρόσωποι της διοίκησης και των εργαζομένων. Για παράδειγμα, οι καθυστερήσεις έχουν καταστήσει σίριαλ την αγορά νέου μαγνητικού και αξονικού τομογράφου στο υπερσύγχρονο νοσοκομείο, οι οποίοι χαλάνε κάθε λίγο εξαιτίας της συνεχούς χρήσης.