Ανοιχτό στην Ε.Ε. το θέμα της εξίσωσης ορίων ηλικίας

Καμία συμφωνία δεν υπάρχει προς το παρόν μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα.

Η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου επίτροπου Βλαντιμίρ Σπίντλα, επισήμανε χθες ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο από την κυβέρνηση για το επίμαχο θέμα και μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των διαβουλεύσεων. Πρόσθεσε όμως πως ευελπιστεί ότι θα υποβληθεί ένα σχέδιο στην Επιτροπή, ώστε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα εκτιμώντας ότι η διαφορετική μεταχείριση των φύλων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία, βάσει του ελληνικού συστήματος πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο (άρθρο 141).

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι οι διατάξεις του ελληνικού Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (προεδρικό διάταγμα 166/2000 – 3/7/2000) δεν αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν στη σταδιοδρομία τους οι γυναίκες πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι, βοηθώντας τις γυναίκες αυτές στην επαγγελματική ζωή τους. Βάσει της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει το όριο για τις γυναίκες ή να μειώσει το όριο των ανδρών. Φυσικά θα προτιμήσει την πρώτη λύση…