Ανοίγει αμέσως και το Ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ

Oρια ηλικίας, ύψος συντάξεων, ύψος εισφορών, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, δαπάνες υγείας, πάταξη της εισφοροδιαφυγής, διαδοχική ασφάλιση, ενοποιήσεις Ταμείων και παροχών και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, τίθενται εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, εν όψει της νέας μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Με διαδικασίες-εξπρές η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να θέσει σε κίνηση τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, υπό το βάρος των τεράστιων ελλειμμάτων που εμφανίζουν τα Ταμεία, αλλά και κατόπιν των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον δραστικό περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Απασχόλησης κ. Α. Λοβέρδος μετά την έκτακτη συνάντησή τους χθες το μεσημέρι ανακοίνωσαν «άμεσο “άνοιγμα” του Ασφαλιστικού» για την αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων και όχι ορισμένων εξ αυτών όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Απασχόλησης, δηλαδή της διαδοχικής ασφάλισης και την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

Ηδη χθες αργά το βράδυ ο κ. Λοβέρδος έκλεισε- τηλεφωνικά- τις πρώτες συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Την ερχόμενη Τρίτη συναντάται με τη ΓΣΕΕ και την Πέμπτη με τον ΣΕΒ. Πάντως εντός της ημέρας, ο υπουργός αναμένεται να αποστείλει στους κοινωνικούς εταίρους και επιστολή με την οποία θα τους καλεί να προσέλθουν στον διάλογο, καθορίζοντας, όπως είπε, «τα επόμενα κυβερνητικά βήματα». Μετά τις συναντήσεις και εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος, θα ανακοινωθούν τα κυβερνητικά μέτρα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι έχουν διαπιστωθεί τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης των Ταμείων από τον προϋπολογισμό του 2009 και δρομολογούνται πολιτικές για την αντιμετώπιση συνολικά των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος. Αντιστοίχως, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ασφαλιστικό σύστημα με τεράστια προβλήματα και με υψηλότατες ανάγκες χρηματοδότησης, πέραν της νομοθετημένης οικονομικής ενίσχυσης. «Ηδη για το 2009, καταγράφονται επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης, που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπισης του ασφαλιστικού ζητήματος συνολικά».

Τ ην αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας και στη μείωση των συντάξεων εκφράζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες προτίθενται να προσέλθουν στον διάλογο μόνο για τη συζήτηση της εξεύρεσης νέων πόρων για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και των ανεξέλεγκτων δαπανών, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων. Οιεκπρόσωποι των εργαζομένων δεν πρόκειται να δεχτούν οποιαδήποτε συζήτηση για ανατροπές στα όρια ηλικίας, καθώς εκτιμούν ότι ανάλογες πρωτοβουλίες δεν λύνουν το πρόβλημα. «Με την αύξηση κατά δύο χρόνια του γενικού ορίου συνταξιοδότησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από το 65ο στο 67ο έτος της ηλικίας, η βιωσιμότητα του συστήματος αυξάνεται μόνο κατά εξίμισι μήνες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ κ. Γ. Ρωμανιάς.