ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ενας μήνας μετά… τη λύση του προβλήματος των Εντατικών

Δ εν διατηρούσαμε καμιά αμφιβολία… Γνωρίζαμε τη… συνέπεια της πολιτείας και τους… κανόνες του Δημοσίου Λόγου… Οταν ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, θα πρέπει να είναι έτσι και όχι αλλιώς: «Το πρόβλημα των Εντατικών το γνωρίζουμε… Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα…Το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει λυθεί…». Δεν είχαμε κανένα λόγο να το αμφισβητήσουμε. Τότε… Τώρα όμως;

Aπευθυνόμενοι στον μέσο πολίτη λέμε: Αγαπητέ πολίτη, τα πράγματα στον χώρο της Δημόσιας Υγείας δεν πάνε καλά, τουλάχιστον στον χώρο της Εντατικής Θεραπείας, που τον υπηρετούμε. Οι ΜΕΘ- χώροι πολύτιμοι- είναι χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές. Επιτελούν σπουδαίο έργο, σώζοντας τέσσερις στους πέντε οριστικά χαμένους από την κλασική ιατρική- ένα διεθνώς ζηλευτό ποσοστό- με εξοπλισμό χώρων παλιό και προβληματικό. Εμείς, ως επαγγελματίες του χώρου, κάνουμε στο ακέραιο το καθήκον μας. Υποαμειβόμενοι, λίγοι και εξουθενωμένοι, τη στιγμή που: Χρειαζόμαστε ως χώρα 2.000-3.000 κλίνες εντατικής και διαθέτουμε περί τις 500! Πάνω από 200 κρεβάτια, έτοιμα προς χρήση, που τα πληρώσαμε ακριβά (πάνω από 150.000 ευρώ το καθένα τους), δεν λειτουργούν για λόγους καθαρής κακοδιοίκησης. Πώς αλλιώς και με ποιον άλλο, πιο εύσχημο τρόπο να πούμε την επί δεκαετία καταγεγραμμένη ανεπάρκεια(;), αναλγησία(;) της πολιτείας να προσλάβει 600 άτομα προσωπικό για να τα λειτουργήσει; Η πολιτεία κωφεύει ή υπόσχεται και φλυαρεί χωρίς αντίκρισμα. Δεν καλύπτει με πράξεις τις ανάγκες της κοινωνίας, καταγράφει ελλείψεις αλλά δεν τις διορθώνει, δεν προτείνει λύσεις και χρονοδιαγράμματα ρεαλιστικά, δεν ιεραρχεί ανάγκες, δεν δέχεται τους ειδικούς σε διάλογο… Και εν τω μεταξύ… άνθρωποι χάνονται γιατί μένουν κλειστά κρεβάτια Εντατικής!!!

H Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας έχει επανειλημμένα ζητήσει από την πολιτεία τα αυτονόητα: πρόσληψη προσωπικού για να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν σωστά οι ΜΕΘ, ουσιαστικά κίνητρα για να προσελκύσει νέα στελέχη και να κρατήσει το έμπειρο προσωπικό που σήμερα είναι εξουθενωμένο και θεσμοθέτηση οργανογράμματος των κανόνων λειτουργίας των ΜΕΘ. Τα αιτήματά μας είναι γνωστά στο πανελλήνιο, αναγνωρίζονται ως δίκαια από όλους και όλοι οι υπουργοί Υγείας της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον υποσχέθηκαν ότι «θα δώσουν λύση σε λίγους μήνες».

Aλλά τα χρόνια περνούν και το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει γιατρός ή νοσηλευτής που θα επιλέγει να δουλέψει στη ΜΕΘ. Είναι προφανές ότι η λύση υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας επιστημονικής εταιρείας. Είναι πια υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών, όπως και της κοινής λογικής…

Πρέπει όλοι μαζί ως ενεργοί πολίτες να απαιτήσουμε δυναμικά τα δικαιώματά μας από μια πολιτεία της οποίας η αδιαφορία στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας