Ανταλλαγή επιστολών (και πυρών) Παπανδρέου – Καραμανλή

Μ ε μια κίνηση τακτικής, την αποστολή επιστολής για το θέμα της γρίπης προς τον κ. Κ. Καραμανλή, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα ξερό και άκρως επίσημο ύφος, ο κ. Γ. Παπανδρέου επεχείρησε χθες να φέρει στο προσκήνιο τον Πρωθυπουργό αναδεικνύοντας τις ευθύνες του για τις ελλείψεις στην προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και για την ανυπαρξία επιχειρησιακού σχεδίου.

Χωρίς να απευθύνει καμία προσφώνηση προς τον Πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας της νέας γρίπης, η οποία «λόγω της ταχείας εξάπλωσης,τηςμαζικής μορφής των κρουσμάτων, μεταβάλλεται σε ζήτημα κυρίως διαχείρισης,δηλαδήπροετοιμασίας,σχεδιασμού,συντονισμού συναρμόδιων φορέων,πληροφόρησης του κοινού,κινητοποίησης των μηχανισμών του κράτουςκαι της κοινωνίας».

Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει τόσο την έλλειψη «ενός σοβαρού επιχειρησιακού σχεδιασμού, προετοιμασίας και συντονισμού» όσο και την «έλλειψη πολιτικών για την ενίσχυση των υποδομώνκαι του ανθρώπινου δυναμικού στον χώροτης Υγείας» και τονίζει την ανάγκη για «ένα πλήρες εθνικό σχέδιο και σωστή ενημέρωσηόχιάλλες καθυστερήσεις και ανακρίβειες στον δημόσιο διάλογο».

«Κύριε Πρόεδρε, λυπούμαι διότι με την επιστολήσας αποδεικνύετε είτε άγνοια είτε πρόθεσηκομματικής προσέγγισης σε ένα τόσο σοβαρόζήτημα» επισημαίνει στην απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ο κ. Κ. Καραμανλής. Ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από τον οποίο έλαβε εύσημα για τα προληπτικά μέτρα που έλαβε, και της ΕΕ. Σημειώνει ότι υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Δράσης από τον Μάιο του 2009 και βρίσκεται εν λειτουργία η Διυπουργική Επιτροπή. Ο κ. Καραμανλής κατηγορεί τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι οι ισχυρισμοί του βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, είναι αβάσιμοι, κινδυνολογικοί και εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.