«Αντάρτικο» για τον Καλλικράτη στο ΕΣΥ

Της Ελένης Πετροπούλου

«Μπλόκο» στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ επιχειρούν να βάλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Οπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας, η ΟΕΝΓΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία επικοινωνίας με δημάρχους, δημοτικά συμβούλια και τοπικά σωματεία όλης της χώρας, προκειμένου να μην προχωρήσει το σχέδιο για τις συγχωνεύσεις. Υποστήριξε μάλιστα ότι «αν υλοποιηθεί η συγχώνευση, αυτό θα σημάνει μείωση της δυναμικότητας του ΕΣΥ κατά 10.000 κλίνες» και πρόσθεσε: «δεν πρόκειται να συμπράξουμε. Είναι μία παντελώς ανερμάτιστη διαδικασία, με επιστημονικοφανές περίβλημα».

Ελλειψεις

Ο κ. Βαρνάβας αναφέρθηκε και στις ελλείψεις σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα νοσοκομεία στενάζουν». Οι νοσοκομειακοί γιατροί ανέφεραν ότι το ΕΣΥ έχει ανάγκη από την πρόσληψη περίπου 6.500 γιατρών προκειμένου να λειτουργεί με επάρκεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, τα μεγαλύτερα κενά ιατρικού προσωπικού εντοπίζονται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών και της παραμεθορίου ζώνης, όπου οι ελλείψεις αφορούν κυρίως τις ειδικότητες της παιδιατρικής, της καρδιολογίας, της ορθοπεδικής, της αναισθησιολογίας, της χειρουργικής, της παθολογίας, της ακτινολογίας, της μικροβιολογίας, της μαιευτικής – γυναικολογίας και της οφθαλμολογίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ελλείψεις ανέρχονται σε περίπου 3.500 ειδικούς γιατρούς και 1.100 ειδικευόμενους στα περιφερειακά νοσοκομεία, ενώ άλλοι 400 γιατροί λείπουν από τα Κέντρα Υγείας της χώρας. Οχι στις απολύσεις γιατρών στο ΕΣΥ, είπε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής «Σοφών» για την Υγεία, κ. Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΒΗΜΑ 99,5».

Ωστόσο, επισήμανε την ανάγκη αξιολόγησης των γιατρών καθώς μέχρι σήμερα «οι προκηρύξεις και οι θέσεις των γιατρών δεν έβγαιναν με βάση τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ». Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί -είπε- στο να προσλαμβάνουμε γιατρούς που έχουν υψηλές δεξιότητες και κάνουν σωστά τη δουλειά τους, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες».