div id=”post-content”>
Παραμένει σε ισχύ το προνόμιο της βραχυπρόθεσμης διετούς παραγραφής υπέρ του Δημοσίου.
Σύμφωνα με απόφαση του Ανωτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), που ελήφθη σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να ικανοποιεί σε χρονικό βάθος δύο ετών τις οικονομικές αξιώσεις υπαλλήλων σε βάρος του για καθυστερούμενες αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις κ.λπ.
Οι δικαστές δεν υιοθέτησαν τελικά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έχει κρίνει αντισυνταγματικό το καθεστώς που ισχύει εδώ και δεκαετίες και εξοπλίζει το Δημόσιο με τη σύντομη παραγραφή των δύο ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κεκλεισμένη των θυρών διάσκεψή τους, τα μέλη του ΑΕΔ κατέληξαν με ισχυρή πλειοψηφία στην άποψη ότι θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει η διετής παραγραφή των οικονομικών απαιτήσεων που μπορεί να έχουν από το Δημόσιο υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου για μισθούς, επιδόματα, αποζημιώσεις από αδικαιολόγητο πλουτισμό κ.λπ.
Συντάχθηκαν, δηλαδή, με τη θέση του Αρείου Πάγου ότι η διετής παραγραφή είναι συνταγματική και δικαιολογημένη λόγω της ανάγκης ταχείας εκκαθάρισης των σχετικών απαιτήσεων.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή το ΑΕΔ ακολουθούσε την απόφαση του ΣτΕ, το Δημόσιο θα έπρεπε να βαλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα υποχρεωνόταν να καταβάλει μεγαλύτερα ποσά, αφού θα εφαρμοζόταν για όλες τις απαιτήσεις κατά του Δημοσίου η πενταετής παραγραφή.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ΑΕΔ μετά τη διχογνωμία που προέκυψε μεταξύ των δύο ανώτατων δικαστηρίων, του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, και η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται στις αρχές του καινούργιου χρόνου.