Ανθρωπιστικό διάδρομο ζητά ο ΠΟΥ στην Ουκρανία

Την έκκλησή του για τη δημιουργία διαδρόμων για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας –ιδίως της μεταφοράς οξυγόνου, τα αποθέματα του οποίου στην Ουκρανία είναι πολύ χαμηλά– επανέλαβε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εν μέσω συγκρούσεων σε ουκρανικό έδαφος για έβδομη συνεχή μέρα.

Η έκκληση έρχεται τη στιγμή που μια πρώτη αποστολή ιατρικού εξοπλισμού του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων χειρουργικών κιτ, πρόκειται να φτάσει στην Πολωνία σήμερα, όπως δήλωσε o γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ εξέφρασε την «ανησυχία» του μετά από αναφορές για επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ανησυχούμε πολύ για τις αναφορές για επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις. Η ιερότητα και η ουδετερότητα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των προμηθειών, των μεταφορών και των εγκαταστάσεων για ασθενείς, και το δικαίωμα στην ασφαλή πρόσβαση στην περίθαλψη πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.