Αντί για καθηγητής, έρχεται μπασκετμπολίστας

 

Έναν παλιό γνώριμο της πόλης, τον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα, τον Σάκη Τζαλαλή, επέλεξε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος να ορίσει ως υποδιοικητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Μία απόφαση που προκαλεί αρκετή έκπληξη δεδομένου του γεγονότος ότι, σύμφωνα με το νόμο, που ο ίδιος προώθησε, οι θέσεις των υποδιοικητών στα νοσοκομεία πρέπει να καλυφθούν από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των οικείων πανεπιστημίων.

 
Το όνομα του κ. Τζαλαλή περιλαμβάνεται στη λίστα των νέων διοικήσεων των νοσοκομείων, μετά την αναδιάταξη που επήλθε, και η οποία δημοσιεύτηκε αργά προχτές το βράδυ. Στην Ήπειρο, γενικά, τα πρόσωπα δεν αλλάζουν. Ο Βασίλης Δημόπουλος, που ανέλαβε καθήκοντα πριν από έναν μήνα ως διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου μετά την απομάκρυνση του πρώην διοικητή Σωτήρη Κωσταρά, παραμένει στη θέση του. Στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», ο μέχρι σήμερα υποδιοικητής Φώτης Βάββας προάγεται σε διοικητή –ο πρώην διοικητής Θωμάς Μεσσήνης παραιτήθηκε από τη θέση του στα τέλη Ιουλίου. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, η θέση του υποδιοικητή καταργείται. Κι αυτό επειδή ο συνολικός αριθμός των οργανικών κλινών του «Χατζηκώστα» δεν υπερβαίνει τις 400. Στο νοσοκομείο Φιλιατών, η Ιουλία Μαρκούλα γίνεται υποδιοικήτρια. Θέση διοικητή στους Φιλιάτες δεν υπάρχει, καθώς το νοσοκομείο αυτό συγχωνεύεται με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Τις θέσεις τους ως διοικητές διατηρούν δε ο Γιώργος Λάμπρος στο νοσοκομείο Άρτας και ο Δημήτρης Τσούτσης στο νοσοκομείο Πρέβεζας. Αλλαγή διοικητή έχουμε όμως και στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Ο σημερινός διοικητής Πάνος Γκούμας μετακομίζει στη διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Βιολογικών Υλικών και τη θέση του την παίρνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Πατρέων και τέως νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος.
Όσο για τον ορισμό του κ. Τζαλαλή στη θέση του υποδιοικητή, η περίπτωση αυτή φέρεται να αφορά τη μη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη θέση από αναπληρωτές καθηγητές ή καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεδομένου ότι ο νόμος κάνει λόγο για θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όποιος καθηγητής Ιατρικής θα έπαιρνε τη θέση, θα έπρεπε να παρατήσει όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά του –κάτι δύσκολο ως αδύνατο. Επί της ουσίας, δηλαδή, αποδεικνύεται ανίσχυρη η συγκεκριμένη ρύθμιση, που σε πρώτη φάση θεωρήθηκε χαριστική για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές. Ο νόμος βέβαια δεν αποσαφηνίζει τι συμβαίνει σε περίπτωση μη πλήρωσης της θέσης του υποδιοικητή από μέλος ΔΕΠ. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Λοβέρδος έδωσε τη δική του ερμηνεία, αποφασίζοντας να γεμίσει το κενό με ανθρώπους, ανεξαρτήτως από το αν είναι μέλη ΔΕΠ.
Ο κ. Τζαλαλής πριν από λίγο καιρό είχε βρεθεί στα Γιάννενα με την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου του υπουργού κ. Λοβέρδου, όπως είχε πει, για να προωθήσει ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής σε χωριά του Πωγωνίου. Ως πρόεδρος των Ελλήνων Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών έχει συμμετάσχει δε σε διάφορα προγράμματα του υπουργείου. Με τον κ. Λοβέρδο τον συνδέει φιλική σχέση, ενώ επιπλέον είναι και συμπαίκτες στην ομάδα μπάσκετ της Βουλής. Με τον ορισμό του κ. Τζαλαλή στη θέση του υποδιοικητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο υπουργός απομακρύνεται από το μοντέλο επιλογής στελεχών με διοικητικές και οικονομικές γνώσεις.