Αντιδράσεις από τους διευθυντές

Γαληνη Φουρα

«Δι’ ανατάσεως της χειρός» θα συνεχίσουν να γίνονται διευθυντές με τις ευλογίες και της σημερινής κυβέρνησης οι γιατροί του ΕΣΥ. Πέρυσι το ΠΑΣΟΚ είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που καταργούσε τις κρίσεις και τις διαδικασίες αξιολόγησης των γιατρών, αλλά το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας επικυρώνει το ίδιο καθεστώς. «Είμαστε σε πλήρη ρήξη με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών ΕΣΥ κ. Νίκος Μαρουδιάς, «διότι καταργεί πλήρως την αξιολόγηση, ενώ την τελευταία στιγμή απέσυρε από το νομοσχέδιο τη διακριτή βαθμίδα του συντονιστή διευθυντή. Με αυτήν την ισοπεδωτική αντίληψη είναι σαν να λένε στους νέους γιατρούς: “Ελάτε στο ΕΣΥ και σε 15 χρόνια θα γίνετε διευθυντές”. Τότε γιατί να βελτιώνονται και να μετεκπαιδεύονται; Δεν έχουν κίνητρα, ούτε οικονομικά ούτε επιστημονικά. Ως διευθυντές (επιστημονική και όχι συνδικαλιστική εταιρεία) ζητάμε να επανακριθούμε και να γίνουν ανοιχτές προκηρύξεις με επιτροπές κρίσεων».

Ο κ. Μαρουδιάς προσθέτει ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από προχειρότητα. «Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα τρία μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ, που είναι η διοίκηση, η χρηματοδότηση και τα δέκα χρόνια νοσήματα από τα οποία πεθαίνουν οι Ελληνες. Η μεγαλύτερη επιχείρηση του κράτους, με 96.000 εργαζομένους και 24 δισ. ευρώ προϋπολογισμό, δεν έχει σύγχρονη διοικητική δομή με γενικό διευθυντή. Κανένα νοσοκομείο δεν είναι έτοιμο για ολοήμερη λειτουργία, το νοσηλευτικό προσωπικό δεν αρκεί ούτε για το πρωί, λείπουν αναλώσιμα, δεν υπάρχουν ιατρεία για να εξετάζονται οι ασθενείς. Αντί να βελτιώσουν τη λειτουργία των νοσοκομείων το πρωί και να ενισχύσουν τα απογευματινά ιατρεία, λένε στους γιατρούς να εργαστούν ένα δεύτερο ωράριο με ασήμαντο ουσιαστικά κίνητρο. Πώς να εμπιστευτείς ένα υπουργείο που σήμερα δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις εφημερίες; Εκτός εάν το γράφουμε στον νόμο για να δείξουμε ότι κάνουμε κάτι».

«Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών δεν μπορεί να αποτελεί πλέον τη μόνη σχέση εργασίας στο ΕΣΥ» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους 64 γιατροί, μέλη ιατρικών συλλόγων και καθηγητές πανεπιστημίων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πολιτεία επί σειρά ετών αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά στις υποχρεώσεις της και δεν έχει το δικαίωμα να έχει εκλωβίσει τους γιατρούς σε ένα πλαίσιο διαφθοράς.