Αντιδράσεις για τα ιδιωτικά ιατρεία στο ΕΣΥ

 

Την αντίδρασή τους στην πρόταση του υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου περί παραχώρησης δικαιώματος σε ιδιωτικό ιατρείο για τους γιατρούς του ΕΣΥ εκφράζουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημ. Βαρνάβας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωσή του, ο Δημ. Βαρνάβας αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: "Ο θεσμός αυτός υπήρξε βασικό στοιχείο του ΕΣΥ ήδη από τον ιδρυτικό νόμο που ψήφισε ο αείμνηστος Γ. Γεννηματάς το 1983. Στόχος ήταν να μην επιτρέπεται στους νοσοκομειακούς γιατρούς να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία, που ως γνωστόν αποτελούν ιμάντα διακίνησης και εκμετάλλευσης των ασθενών που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ. Το 1992 η απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει τον θεσμό και να επαναφέρει το ΕΣΥ στην πρωτόγονη μετεμφυλιακή κατάσταση στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία. Δύο χρόνια αργότερα το ΠΑΣΟΚ που επανήλθε στην κυβέρνηση κατήργησε οριστικά αυτές τις διατάξεις, κατάργηση που ισχύει μέχρι σήμερα. Αίφνης ο κ. Λοβέρδος, παριστάνοντας τον ρηξικέλευθο και εκσυγχρονιστή πολιτικό, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι σκέφτεται να επαναφέρει το ΕΣΥ στην εποχή Μητσοτάκη, σκέψη στην οποία συμφώνησε ασμένως και ο τομεάρχης υγείας της Ν.Δ. κ. Θ. Γιαννόπουλος. Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν δηλώσει κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θεωρούν την Πλήρη και Αποκλειστική Απασχόληση ως βασικό συστατικό στοιχείο του ΕΣΥ και μάλιστα απαιτούν να ισχύσει και για τους Πανεπιστημιακούς, καθώς και τους στρατιωτικούς γιατρούς".

Σε δική του ανακοίνωση, ο ΙΣΑ σημειώνει μεταξύ άλλων: "Ο ΙΣΑ καταγγέλλει τον κ. Λοβέρδο και τους συνοδοιπόρους του ως συνεργούς και καλλιεργητές της παραοικονομίας και της διαπλοκής στο ΕΣΥ, δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση του στη μετατροπή του ΕΣΥ σε ιδιωτικό Σύστημα Υγείας, θεωρεί ότι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους ιατρούς στο ΕΣΥ, με αξιοπρεπείς αμοιβές, είναι καθοριστικό σημείο για την ορθή και διαφανή του λειτουργία και καλεί τον κ. Λοβέρδο να αλλάξει άμεσα την πολιτική απαξίωσης της δημόσιας Υγείας και εξαθλίωσης των Ελλήνων ασθενών".

Τέλος, η ΕΙΝΑΠ δηλώνει μεταξύ άλλων στη δική της ανακοίνωση: "Η αποκλειστική απασχόληση αποτελεί το τελευταίο απομεινάρι δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και το υπερασπιζόμαστε".