Αντιδράσεις για την πρώτη κλαδική σύμβαση

Πεννυ Μπουλουτζα

Την έντονη αντίδραση των διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ προκαλεί η πρώτη κλαδική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Σημείο τριβής είναι η εφαρμογή πολυδιευθυντικού συστήματος, που, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ, σημαίνει ότι σε δύο χρόνια από σήμερα το σύστημα θα έχει 8.000 διευθυντές.

Υπενθυμίζεται ότι το πολυδιευθυντικό σύστημα αφορά την εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών έως τον βαθμό του διευθυντή, κατόπιν αιτήσεως και αξιολογήσεώς τους. Αν η αξιολόγηση είναι αρνητική, ο γιατρός δικαιούται να ζητήσει επαναξιολόγηση μετά δύο χρόνια, ενώ επί νέας αρνητικής αξιολόγησης παραμένει στον ίδιο βαθμό, του απονέμονται οι αποδοχές του επόμενου βαθμού και επαναξιολογείται μετά 5 έτη. Σημειώνεται ότι σήμερα στο ΕΣΥ υπηρετούν 2.015 διευθυντές γιατροί και 6.600 επιμελητές Α΄ και αναπληρωτές διευθυντές (ο βαθμός αυτός καταργείται με την κλαδική συμφωνία). Oπως τόνισαν χθες τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας, κ. Στεφ. Φούσας, Νικ. Μαρουδιάς και Χρ. Δερβένης, η ύπαρξη πολλών διευθυντών θα δημιουργήσει διοικητικά και επιστημονικά προβλήματα, ενώ θα έχει συνέπειες και στη λειτουργία των τμημάτων (ο κάθε διευθυντής θα επικαλείται τον βαθμό του και θα κάνει ό,τι αυτός νομίζει). Και χαρακτήρισαν τον τρόπο που προτείνεται για την εξέλιξη των γιατρών ως «δημοσιοϋπαλληλικού τύπου, που δεν μπορεί να ισχύει για ένα υψηλής εξειδίκευσης επάγγελμα». Παραδέχθηκαν ότι υπάρχει έλλειμμα αξιολόγησης των γιατρών και πρότειναν να επαναξιολογηθούν όλοι οι υπηρετούντες διευθυντές.

Εν τω μεταξύ, οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας δήλωσαν και χθες αποφασισμένοι να καταγγείλουν τις ατομικές συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου από 1ης Ιανουαρίου του 2009, διαμαρτυρόμενοι για τα διογκούμενα χρέη του Οργανισμού.