Αντιδράσεις προκαλεί η εισήγηση Κουκιάδη υπέρ της αύξησης του ορίου απολύσεων

p>Έκθεση για τα εργασιακά

ΑθήναΤην ώρα που ο διοικητής της ΤτΕ Ν.Γκαργκάνας ζητά επέκταση της μερικής απασχόλησης, ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασικά Π.Κουκιάδης στην έκθεσή του τάσσεται υπέρ της αύξησης του ορίου απολύσεων, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Γκαργκάνας στην ετήσια έκθεσή του περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και συνιστά σφιχτή εισοδηματική πολιτική, ενώ σχετικά με την αγορά εργασίας μιλά για δυσκαμψίες και ζητά επέκταση της μερικής απασχόλησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εισηγήσεις του προέδρου της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, Παναγιώτη Κουκιάδη, ο οποίος στην έκθεσή του για τις απαιτούμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας, τάσσεται υπέρ της αύξησης του ορίου απολύσεων.

Ο κ. Κουκιάδης εισηγείται μέτρα ευελιξίας, όπως μικρότερες αποζημιώσεις, μεγαλύτερη δυνατότητα απολύσεων και μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής.

Σύμφωνα με το Mega, ο κ. Κουκιάδης παρουσίασε την έκθεσή του, ενοχλημένος για τη στάση της κυβέρνησης και ειδικότερα της υπουργού Απασχόλησης, σημειώνοντας ότι όχι μόνον αγνόησε την έκθεσή του και επέλεξε να μην τη δημοσιοποιήσει, αλλά δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στις επιστολές του.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά δήλωσε άγνοια για τις προτάσεις του κ. Γκαργκάνα, επισημαίνοντας πως «την πολιτική την αποφασίζει, την ασκεί και την εφαρμόζει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

Σχετικά με τις δηλώσεις Κουκιάδη, η κ. Πετραλιά απάντησε πως δεν βλέπει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. «Οι επιστημονικές επιτροπές κάνουν εκθέσεις. Την πολιτική και τις αποφάσεις και για την εργασιακή πολιτική τη χαράσσει και την εφαρμόζει μόνον η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός» υπογράμμισε.

«Το μείζον ζήτημα αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις είναι η ασυδοσία που παρατηρείται στην αγορά εργασίας και η ανασφάλεια των εργαζομένων» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε την ανάγκη εμπέδωσης της ασφάλειας των εργαζομένων και σημείωσε ότι με δεδομένο αυτό πρέπει να συζητηθούν οι όποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση Κουκιάδη, αναγκάζοντας τον ίδιο να την δώσει εκείνος ύστερα από την τελευταία άρνηση της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έστησε ακόμη μία επιτροπή «σοφών» με επικεφαλής αυτή τη φορά τον πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Κουκιάδη, για να συντάξει μια έκθεση για την περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Όταν, όμως, άρχισε να διαρρέει στον Τύπο το περιεχόμενο της έκθεσης, έσπευσε η υπουργός Απασχόλησης να την απαρνηθεί για να αποφύγει το πολιτικό κόστος» σημειώνει ο ΣΥΝ.

«Ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με αυτήν την κατάσταση και θα συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε να ανατραπεί ένα εργασιακό καθεστώς που πλήττει τη ζωή και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.