Το προεδρείο της Ένωσης χαρακτηρίζει απαράδεκτο ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές να επιδίδονται σε “λάιφ στάιλ” κουτσομπολίστικες αναφορές σε προσωπικά δεδομένα του ασθενούς, χωρίς μάλιστα την έγκριση των οικείων του.
Τη σφοδρή αντίδραση της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), προκαλεί ο χειρισμός της νοσηλείας Θάνου Πλεύρη από μερίδα των μέσων μαζικής επικοινωνίας.
Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για “ιδιαίτερα αρνητικά φαινόμενα που, δυστυχώς επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε φορά που κάποιος επώνυμος ασθενεί”.
Είναι αυτονόητο – αναφέρει – πως όταν ο οποιοσδήποτε έχει πρόβλημα υγείας, θα πρέπει όλοι να εύχονται ευοίωνη εξέλιξη και να συμπαραστέκονται στις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών, ανεξάρτητα από την κοινωνική – οικονομική κατάσταση, φυλή, ιθαγένεια ή πολιτική τοποθέτηση του οποιουδήποτε ασθενούς.
Σύμφωνα με το προεδρείο της Ένωσης, είναι απαράδεκτο ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές να επιδίδονται σε “λάιφ στάιλ” κουτσομπολίστικες αναφορές σε προσωπικά δεδομένα του ασθενούς, χωρίς μάλιστα την έγκριση των οικείων του.
Ιδιαίτερα απαράδεκτη χαρακτηρίζεται πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή της περασμένης Τρίτης, στην οποία γνωστός δημοσιογράφος συκοφαντούσε με αντιδεοντολογικό τρόπο συλλήβδην τα δημόσια νοσοκομεία.
Η ΕΙΝΑΠ σχολιάζει πως “…εάν είχε κάνει, ως όφειλε, στοιχειώδη δημοσιογραφική έρευνα, θα ήξερε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η αρχική αγγειοχειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτική κλινική, χωρίς αυτό, βέβαια, να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία”…
Απαράδεκτη
Χαρακτηρίζει, επίσης, απαράδεκτη απογευματινή τηλεοπτική εκπομπή της ίδιας μέρας, στην οποία γνωστός δημοσιογράφος επιδόθηκε σε ατεκμηρίωτη “ιατρική λαθολογία”, ενώ είναι γνωστό πως καμία απολύτως χειρουργική επέμβαση δεν είναι τελείως ακίνδυνη και πάντα υπάρχει μικρός ή μεγαλύτερος κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών.
Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί από όλα τα ΜΜΕ (διαδικτυακά, ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και έντυπα) να τηρούν σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις τους στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας.
Με τον τρόπο αυτό, θα προστατεύεται ο σεβασμός προς τον ασθενή, πρώτα και κύρια, ενώ δεν θα γίνεται εκμετάλλευση προς άγραν ακροαματικότητας ή προς προώθηση πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.
Δημ.Κ.