Αντιδρούν για τα ποσοστά μείωσης τιμών στα φάρμακα

Την έντονη αντίδραση των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών προκαλεί η αγορανομική διάταξη του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με την οποία καθορίζονται ανώτατα ποσοστά μείωσης στις τιμές των φαρμάκων.

Με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Eνωσης Φαρμακοβιομηχάνων, Θ. Τρύφων, υποστηρίζει ότι «τα ποσοστά αυτά είναι μεγάλα και καταφέρουν καίριο χτύπημα… στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες».

Σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη, μεταξύ άλλων, στις κατηγορίες των φαρμάκων που κοστίζουν από 5 έως 20 ευρώ τίθεται ανώτατο ποσοστό μείωσης της τιμής 25% και σε εκείνα που αξίζουν από 20,01 μέχρι 50 ευρώ μπαίνει «πλαφόν» μείωσης 30%. Μέσα στην εβδομάδα, δε, ολοκληρώνεται η ανατιμολόγηση 6.500 φαρμάκων.

25 μονάδες
Σε αυτές τις δύο κατηγορίες περιλαμβάνονται τα φάρμακα (γεννόσημα) που παράγονται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Κατά τον αντιπρόεδρο της ΠΕΦ, οι μειώσεις αυτές είναι υψηλές και «οδηγούν έναν κλάδο σε αφανισμό.

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν 25 παραγωγικές μονάδες και απασχολούν 15.000 εργαζόμενους, επενδύουν αυτή τη στιγμή σε 200 ερευνητικά προγράμματα και η αξία των εξαγωγών τους είναι άνω των 300 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται άλλες έξι μονάδες», λέει ο κ. Τρύφων. «Είναι αδιανόητο», εξηγεί, «σ’ έναν κλάδο που προσφέρει ανάπτυξη στον τόπο και την ελληνική οικονομία να μη δίνονται κίνητρα».

Η πρόταση που είχε κάνει η ΠΕΦ στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ήταν οι μειώσεις τιμών να γίνουν σταδιακά με πτώση 10% ή 15% σε πρώτη φάση. Επιπλέον, με τη μηχανοργάνωση των Ταμείων και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί ακόμη πιο δραστικά.

Ο κ. Τρύφων υποστηρίζει ακόμη πως τώρα πολλά από τα ελληνικά φάρμακα θα υποκατασταθούν με ξένα και «είναι ορατός ο κίνδυνος πια να μην υπάρχουν ελληνικά παρά μόνο εισαγόμενα φάρμακα».