Αντιεμβολιαστικό κίνημα ή «μπάτε σκύλοι αλέστε» με τίμημα ανθρώπινες ζωές;

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη


Υπάρχουν άνθρωποι μορφωμένοι με τυπικούς όρους, λογικοί και υγιείς ψυχικά, που γνωρίζουν ότι την εποχή των γιαγιάδων μας πέθαιναν παιδιά από ευλογιά και πολιομυελίτιδα, οι οποίοι υπεραμύνονται του μη εμβολιασμού των παιδιών τους! Τι να πεις σε αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούν εαυτούς πιο “έξυπνους”; Τι όπλα να αντιπαραθέσεις στην “έξυπνη” ανοησία;


Όπως είχε σχολιάσει ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας στα μέσα του προηγούμενο Ιουλίου στο ygeianet.gr, «τριανταπέντε άνθρωποι πέθαναν το προηγούμενο έτος από έξαρση ιλαράς στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Οργανισμός περιγράφει τους θανάτους που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό ως “απαράδεκτη τραγωδία”, η οποία συμβαίνει εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος…”.


Είχε προηγηθεί η κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή τον Μάϊο από τον βουλευτή Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστα Μπαργιώτα για το αντιεμβολιαστικό κίνημα που τελευταία λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Έλεγε τότε ο κ. Μπαργιώτας: «Η εντύπωση που έχουμε είναι ότι το φαινόμενο μέρα με τη μέρα μεγαλώνει» ανέφερε η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμος καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, σε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα το ΚΕΕΛΠΝΟ, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών. Όλα αυτά, τη στιγμή που επιδημία ιλαράς έπληξε πρόσφατα την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ από την 1η Μαρτίου του 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46%, το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2015, χάρη στο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών”.


Και βέβαια τον Μάρτιο φέτος ο ΠΟΥ είχε ενημερώσει τα κράτη της γηραιάς ηπείρου ότι επιδημία ιλαράς πλήττει την Ευρώπη, από τη Γαλλία μέχρι την Ουκρανία, λόγω του ανεπαρκούς εμβολιασμού του πληθυσμού. Ο ΠΟΥ κατέγραψε «περισσότερα από 500 κρούσματα» στην Ευρώπη, από τα οποία τα 474 στις χώρες Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία και Ουκρανία. Η Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από τα μισά κρούσματα (283) και η Ρουμανία, με 17 νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2016, είναι οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Για την πρόληψη της ιλαράς υπάρχει ένα «ασφαλές και αποτελεσματικό» εμβόλιο, υπενθύμισε τότε ο ΠΟΥ.


Τι κάνουμε στην Ελλάδα;


Στις 7 Σεπτεμβρίου, μόλις την περασμένη εβδομάδα δηλαδή, υπουργείο Υγείας και ΚΕΕΛΠΝΟ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του Iatropedia. Αλλά από την στιγμή που εγγράφονται κανονικά στα σχολεία παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι τα λίγα παιδιά που δεν έχουν κάνει εμβόλια, προστατεύονται από τα πολλά που έχουν εμβολιαστεί. Αλλά ως πότε;


Δείτε πως ξεκίνησε το πρόβλημα


Ο Βρετανός γαστρεντερολόγος Andrew Wakefield, με την εργασία του που δημοσιεύτηκε στο Lancet το 1998, επιχείρησε να συνδέσει το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, το MMR, με τον αυτισμό. Τελικά ο Wakefield έχασε την ιατρική του άδεια και κατέφυγε στις ΗΠΑ καθώς τα ευρήματά του δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ από κανέναν ανεξάρτητο ερευνητή ενώ τελικά το Lancet απέσυρε οριστικά τη δημοσίευση, αφού η έρευνα απέδειξε ότι τα δεδομένα που χρησιμοποίησε ο Wakefield ήταν παραποιημένα. Ο Wakefield δημοσίευσε ένα case report 12 παιδιών με ανωμαλίες του γαστρεντερικού συστήματος, 9 από τα οποία υποτίθεται ότι εμφάνισαν «παλίνδρομο αυτισμό» εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό τους με το MMR. Όποιος διαβάσει όμως την εργασία του Wakefield, θα διαπιστώσει ότι ο συγγραφέας δεν κάνει πουθενά τη σύνδεση μεταξύ MMR και αυτισμού και πώς θα μπορούσε άλλωστε; Αφού δεν μπόρεσε κανείς μετά από αυτόν να συνδέσει αυτά τα δύο!


Το κακό όμως είχε γίνει. Μανιώδεις υγιεινιστές, εναλλακτικοί, επαναστάτες χωρίς αιτία, υπέρμαχοι συνωμοσιολογικών θεωριών και λοιποί επικίνδυνοι, πήραν την σκυτάλη και άρχισαν να φοβίζουν νέες μητέρες ότι τα εμβόλια είναι δηλητήρια που θα βλάψουν τα παιδιά τους. Και πείθουν όλο και περισσότερες.


Αν λοιπόν οι υγειονομικές Αρχές στον δυτικό κόσμο δεν ενημερώσουν εκτενώς και με αποδείξεις τον κόσμο αυτό, δεν ξεμπροστιάσουν τους απατεώνες και δεν προστατεύσουν τα παιδιά στα σχολεία, το φαινόμενο θα εξαπλώνεται και τελικά θα σκοτώσει και θα ξανασκοτώσει…