«Αντίγραφα» φαρμάκων στους ασθενείς! Γιατί κοστίζουν λιγότερο

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Κατά 20% πρέπει να μειώσουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων τη φαρμακευτική δαπάνη, μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ το 30% των φαρμάκων που θα χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία θα πρέπει να είναι «αντίγραφα» (γενόσημα), καθώς κοστίζουν πολύ λιγότερο.

 Σχετική εγκύκλιο απέστειλε στους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, ζητώντας τους να αποστείλουν στο υπουργείο τα στοιχεία των δαπανών για φάρμακα.

Μέχρι τώρα έχουν εξοικονομηθεί 700 εκατομμύρια ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων και έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να εξευρεθούν άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο νέος υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με το Μνημόνιο μόνο στον τομέα της Υγείας θα πρέπει να περισταλούν δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Οκτώβριο στον ΟΑΕΕ και μετά στα υπόλοιπα Ταμεία, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών. Οσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία, η εξοικονόμηση του πρώτου εξαμήνου στα νοσοκομειακά φάρμακα ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ, άρα τρέχει με ρυθμό 200 εκατομμυρίων για τη χρονιά αυτή, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος, ενώ την εποπτεία για τη μείωση των δαπανών θα την έχει σύμφωνα με την εγκύκλιο ο διευθυντής της κάθε κλινικής.

Επίσης στην εγκύκλιο επισημαίνεται προς τις διοικήσεις ότι «στο πλαίσιο της παρακολούθησης και εφαρμογής των μέτρων για τον εξορθολογισμό της δαπάνης στα φάρμακα των κρατικών νοσοκομείων, να μας αποστείλετε την τριμηνιαία αναφορά (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος) της δαπάνης κατανάλωσης φαρμάκων».

Μάλιστα απευθυνόμενος προς τους προμηθευτές, τους κάλεσε να επιδείξουν «σύνεση και να επιδιώκουν “λιγότερα κέρδη και περισσότερη λογική”, καθώς η χώρα πρέπει να δαπανά όσο παράγει».

Με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε προχθές ο υπουργός μειώνονται κατά μέσο όρο 15-20% οι τιμές για 93 διαγνωστικές εξετάσεις που θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι νέες τιμές θα εφαρμοστούν από όλα τα Ταμεία, έπειτα από τη συναίνεση των συναρμόδιων υπουργών.

Οσον αφορά τις εφημερίες, έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για να εξασφαλιστούν οι πληρωμές τους μέχρι τον Αύγουστο, ενώ σύντομα θα διασαφηνιστεί και το πλαίσιο ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.