«Αντιγριπικά» είδη για… όλα τα γούστα

Της Ελενας Kαρανατση

Το εμπορικό δαιμόνιο ορισμένων επιτηδείων δεν άφησε τον πανικό της νέας γρίπης να μείνει ανεκμετάλλευτος. Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο διαφημίσεις προϊόντων που υπόσχονται πρόληψη και θεραπεία από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1. Σαμπουάν, γυαλιά, μάσκες, συμπληρώματα διατροφής, ακόμα και κλιματιστικά που «σκοτώνουν τον ιό», κυρίως κινεζικής προέλευσης, είναι τα βασικά «αντιγριπικά» είδη που… ευαγγελίζονται την καταπολέμηση της νέας γρίπης.

Προφανής πρόθεση των διακινητών τους, η κερδοφορία μέσω της εμπορευματοποίησης της ανησυχίας των καταναλωτών. Ηδη, η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ενωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα Ζωής») έχει δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα, στα οποία οι πολίτες θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία αυτών των προϊόντων. «Τέτοιου είδους ενέργειες συνιστούν αθέμιτες πρακτικές ορισμένων επιτηδείων με στόχο την αποκόμιση κέρδους. Οι καταναλωτές θα πρέπει να εμπιστεύονται μόνο εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων σκευάσματα και να μην παρασύρονται από την παραπλανητική προώθηση αμφίβολης ποιότητας προϊόντων που όχι μόνο είναι αναποτελεσματικά για την καταπολέμηση της νέας γρίπης αλλά είναι πολύ πιθανό να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Στο μεταξύ, μια άλλη διαφήμιση αυτή τη φορά ενός νέου τεστ ανίχνευσης της γρίπης επιχειρείται μέσω γραπτών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα. Γιατρός – μικροβιολόγος αποστέλλει τα στοιχεία του μέσω SMS λέγοντας ότι διαθέτει άμεσο και οικονομικό τεστ για τη γρίπη. Η «Κ» επικοινώνησε μαζί του και αποσαφήνισε το περιεχόμενο αυτού του μηνύματος. Πρόκειται για ένα γαλλικό τεστ, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι πιστοποιημένο και εφαρμόζεται στη Γαλλία. Ωστόσο, δεν αφορά ειδικά τον ιό Η1Ν1 αλλά κάθε είδος γρίπης, δηλαδή δεν ανιχνεύει ειδικά τη νέα γρίπη. Κοστίζει 40 ευρώ και η διάγνωση γίνεται με λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος. Σε περίπτωση που το τεστ αποδειχθεί θετικό η διάγνωση ισχύει, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι αν δείξει αρνητικό είναι όντως αρνητικό. Επομένως, το συγκεκριμένο τεστ δεν είναι αξιόπιστο 100%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μόνο τα επίσημα εργαστηριακά τεστ από τα κέντρα αναφοράς της γρίπης έχουν απόλυτη αξιοπιστία.