Αντιγριπικά εμβόλια

Αίφνης ανέκυψε ζήτημα με τα αντιγριπικά εμβόλια.

Τη μια μέρα η κ. Αγαπηδάκη ανακοινώνει τη χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου μόνο μετά από ιατρική συνταγή. Την άλλη μέρα το παίρνει πίσω και με τον πιο επίσημο τρόπο εισάγει μια αδιανόητη διάκριση: τα φτηνά εμβόλια θα δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά για τα ακριβά θα χρειάζεται ιατρική εξέταση και συνταγή!

Τι μεσολάβησε;

Μα φυσικά οι αντιδράσεις φαρμακοποιών και φαρμακοβιομηχάνων που θεωρούσαν ότι θίγονται από την πρώτη εγκύκλιο. Αντιδράσεις που ήταν ιδιαίτερα έντονες. Μάλλον ήταν και αποτελεσματικές.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΜΕΤΩΠΟ (κλικ εδώ) «στο Υπουργείο Υγείας, εκτός από τις αρμοδιότητες, έχουν μπερδέψει και το ρόλο τους. Αδυνατούν ν΄ αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να λειτουργούν ούτε ως διαμεσολαβητές επαγγελματικών συμφερόντων, ούτε ως λογιστές της δεκαετίας του 50, αλλά  ούτε και ως CEO πολυεθνικών της υγείας που διαμοιράζουν την πίτα».

Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε φαρμακοδραστική ουσία πρέπει να χορηγείται μόνο μετά από ιατρική συνταγή. Γιατί αυτό επιτάσσει η ορθή επιστημονική πρακτική και η κοινή λογική. Αυτό επιτάσσει η προστασία των ασθενών και της κοινωνίας από την πολυφαρμακία και την αλόγιστη εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΜΕΤΩΠΟΥ:

«Ας σταματήσουν λοιπόν να παίζουν με την υγεία του λαού και ας ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και του ΕΣΥ, που έχουν καταφέρει -συνειδητά και με σχέδιο- να πνέουν τα λοίσθια, με αποκλειστικά δίκη τους ευθύνη».