Αντιγριπικά «μαθήματα»

Σχέδιο SΟS για τα σχολεία, όπου σε καθένα θα οριστεί «συντονιστής γρίπης»

Αυστηρές οδηγίες υγιεινής κατά της νέας γρίπης θα αποσταλούν στα σχολεία όλης της χώρας, τα οποία σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου θα ανοίξουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως τα σχολεία αποτελούν «δεξαμενές» της διάδοσης του νέου ιού στην κοινότητα, γι΄ αυτό και οι ιθύνοντες πρέπει να είναι σε διαρκή επιφυλακή.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι οδηγίες προβλέπουν να εφοδιαστούν τα σχολεία με μάσκες, γάντια μιας χρήσεως και αντισηπτικό υγρό. Επιπλέον, πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί δίπλα από τους νιπτήρες (στις τουαλέτες, αλλά και στον προαύλιο χώρο) μπουκάλια με υγρό σαπούνι και πετσέτες χεριών μιας χρήσεως, ώστε να μπορούν οι μαθητές να πλένονται τακτικά.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναρτηθούν αφίσες που θα δείχνουν με εικόνες βήμα βήμα την τεχνική πλυσίματος των χεριών, διαδικασία που πρέπει να διαρκεί 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά! Συνιστάται επίσης να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη ειδική εκπαιδευτική ώρα για μαθητές και γονείς, ώστε να ενημερωθούν για τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

Κάδοι με ποδοδιακόπτη

Στις οδηγίες τονίζεται πως είναι αναγκαίο οι κάδοι απορριμμάτων στις τουαλέτες των σχολείων να έχουν ποδοδιακόπτη, ώστε να μην έρχονται σε επαφή τα χέρια των μαθητών με τα σκουπίδια.

Σε κάθε σχολική μονάδα, εξάλλου, θα οριστεί ένας «συντονιστής γρίπης» που θα οργανώσει την προστασία μαθητών και διδακτικού προσωπικού και θα καταγράφει τις απουσίες εξαιτίας της νέας γρίπης, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και επόπτες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα βεβαιώνονται ότι οι μαθητές εφαρμόζουν κατά το διάλειμμα τους κανόνες σε όλους τους χώρους του σχολείου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην τακτική καθαριότητα των σχολικών αιθουσών και των κοινόχρηστων χώρων, όπως οι τουαλέτες.

Προτείνεται επίσης ο επιμελής καθαρισμός επιφανειών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία μόλυνσης (όπως είναι τα πόμολα και οι κουπαστές στις σκάλες) με χλωρίνη η αλκοολούχο αντισηπτικό. Η ίδια οδηγία ισχύει και για εκείνα τα αντικείμενα που μοιράζονται οι μαθητές, όπως είναι οι μπάλες.

Και συχνός αερισμός

Τονίζεται ακόμη ότι οι αίθουσες πρέπει να αερίζονται συχνά και καλά, ενώ πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός κατά το δυνατόν. Έτσι, τα θρανία θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση το ένα από το άλλο, οι μαθητές θα πρέπει να βγαίνουν τμηματικά για διάλειμμα, ειδικά στα σχολεία που διαθέτουν δύο προαύλιους χώρους θα πρέπει να μοιράζονται, ενώ συνιστάται η αποφυγή εκδρομών σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα μουσεία, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα μετάδοσης της νέας γρίπης.

Ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές, αυστηρά μέτρα θα ληφθούν και στα νηπιαγωγεία. Έτσι, συστήνεται η αποφυγή χρήσης μαλακών παιχνιδιών (όπως είναι για παράδειγμα τα λούτρινα παιχνίδια), καθώς είναι αδύνατον να καθαριστούν καλά. Οι νηπιαγωγοί οφείλουν να βοηθούν τους μικρούς μαθητές να πλένουν τα χέρια τους σχολαστικά, συμβουλή που ισχύει ωστόσο και για τους ίδιους.

Σε όλα τα σχολεία, εξάλλου, πρέπει να οριστεί ένας χώρος όπου θα μπορεί να μεταφερθεί ένας μαθητής ή δάσκαλος που δεν αισθάνεται καλά, έως ότου τον δει γιατρός ή φύγει από το σχολείο.

Οι οδηγίες αναφέρουν τέλος πως μαθητές και δάσκαλοι με συμπτώματα γρίπης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, αλλά να παραμένουν σπίτι έως ότου περάσουν 24 ώρες από την τελευταία φορά που είχαν πυρετό.

Όσον αφορά το κλείσιμο των σχολείων, χθες ανακοινώθηκε πως τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και του ΚΕΕΛΠΝΟ θα παρακολουθούν με ειδικό σύστημα επικοινωνίας καθημερινά τους μαθητές και σε περίπτωση που διαπιστωθούν πολλές απουσίες «είναι πολύ πιθανόν, εφόσον αιτιολογείται και επιστημονικά, να κλείσει το σχολείο για ένα μικρό διάστημα».

ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ

Οι οδηγίες προβλέπουν να εφοδιαστούν τα σχολεία με μάσκες, γάντια μιας χρήσεως, μπουκάλια με υγρό σαπούνι και πετσέτες χεριών μιας χρήσεως

«Απαραίτητη η πρόσληψη γιατρών- νοσηλευτών»

«ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ σενάριο ετοιμάζεται η Νομαρχία», δήλωσε ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός μετά τη χτεσινή συνάντηση του με τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το σχέδιο δράσης κατά της νέας γρίπης.

Ο κ. Σγουρός υπογράμμισε πως κρίνεται απαραίτητη η άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, δεδομένου ότι προβλέπεται η δημιουργία 315 κέντρων εμβολιασμού στους 48 δήμους του Λεκανοπεδίου, με στόχο να μπορέσει να εμβολιαστεί το σύνολο των πολιτών που φτάνει τους 4.300.000, σε περίπτωση που ζητηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό κατά της νέας γρίπης, η Νομαρχία έχει δημιουργήσει ειδικά συνεργεία, τα οποία θα ελέγχουν τους παιδικούς σταθμούς και θα επιβλέπουν κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Από τη γρίπη ο θάνατος του 23χρονου στο Ωνάσειο

Ο 23ΧΡΟΝΟΣ καρδιοπαθής που μολύνθηκε από το νέο ιό Α (Η1Ν1) και απεβίωσε τη περασμένη Κυριακή ενόσω νοσηλευόταν στο Ωνάσειο είναι, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο πρώτος θάνατος από τη νέα γρίπη.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, προκαλεί σύγχυση καθώς αρχικά οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας διαβεβαίωναν πως ο νεαρός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα η κατάστασή του να κρίνεται ούτως ή άλλως κρίσιμη, ενώ σε σχετική ανακοίνωση αναφερόταν ότι το περιστατικό δεν καταγράφεται ως θάνατος από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1), «καθώς η λοίμωξη προστέθηκε τα δύο τελευταία 24ωρα και δεν συνδέεται με το αίτιο του θανάτου».

Πάντως, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Πάνος Ευσταθίου εμμένει στην αρχική αυτή διατύπωση, διευκρινίζει ωστόσο πως συμπεριλήφθηκε στην επίσημη καταγραφή της χώρας μας που επιτηρεί τη διάδοση της νέας γρίπης, δεδομένου πως είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, σε διάστημα επτά ημερών καταγράφτηκαν στη χώρα μας 208 επιπλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στους 1.839,

όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.