Αντικαρκινικά φάρμακα στο πόσιμο νερό

Στη Βρετανία είναι μεγάλος ο φόβος ότι το πόσιμο νερό που τρέχει από τις βρύσες εκατομμυρίων σπιτιών, μπορεί να είναι επιμολυσμένο από επικίνδυνες για την υγεία φαρμακευτικές ουσίες
Ανησυχητικά ευρήματα σε Γερμανία και Βρετανία

   

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις αρχές της Βρετανίας το ενδεχόμενο να είναι επιμολυσμένο το πόσιμο νερό που πίνουν εκατομμύρια άνθρωποι με υπολείμματα φαρμάκων. Επιστήμονες θεωρούν πολύπιθανό ότι τα ισχυρά φάρμακα που λαμβάνουν ασθενείς και κυρίως καρκινοπαθείς, εκκρίνονται αποτο σώμα στο αποχετευτικό σύστημα και από εκεί καταλήγουν στις δεξαμενές πόσιμου νερού χωρίς να μπορούν να ανιχνευτούν και εξολοθρευτούν με τη διαδικασία φιλτραρίσματος.

Στη Βρετανία είναι μεγάλος ο φόβος ότι το πόσιμο νερό που τρέχει από τις βρύσες εκατομμυρίων σπιτιών, μπορεί να είναι επιμολυσμένο από επικίνδυνες για την υγεία φαρμακευτικές ουσίες. Να κρύβει μέσα του δηλαδή ποσότητες χημικών συστατικών που προέρχονται από φάρμακα τα οποία λαμβάνουν κατά κύριο λόγο όσοι ασθενείς υποβάλλονται

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΑ αντικαρκινικά φάρμακα, που λαμβάνονται από ασθενείς στο σπίτι τους, εκκρίνονται αναλλοίωτα από τον οργανισμό στο αποχετευτικό σύστημα και καθώς έχουν την ιδιότητα να διαλύονται εύκολα στο νερό, δεν μπορούν να καταστραφούν με τις συμβατικές μεθόδους φιλτραρίσματος του πόσιμου νερού

σε χημειοθεραπεία και τα οποία όταν εκκρίνονται από τον οργανισμό, διοχετεύονται μέσω του αποχετευτικού συστήματος στους υδάτινους ταμιευτήρες που τροφοδοτούν με νερό τις πόλεις!

Κίνδυνος στο Βερολίνο. Ήδη πριν από λίγο καιρό, Γερμανοί επιστήμονες εντόπισαν τέτοιου είδους φαρμακευτικά κατάλοιπα σε ταμιευτήρες στο Βερολίνο και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διενέργεια περαιτέρω εξονυχιστικών ερευνών. Εξέφρασαν μάλιστα την υποψία ότι ίσως να πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που έχει λάβει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Όπως μάλιστα αποκάλυψε πριν λίγες μέρες η αγγλική εφημερίδα «Τhe Ιndependent», οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ορισμένα πανίσχυρα αντικαρκινικά φάρμακα που λαμβάνονται από ασθενείς στο σπίτι τους, εκκρίνονται αναλλοίωτα από τον οργανισμό στο αποχετευτικό σύστημα και, καθώς έχουν την ιδιότητα να διαλύονται εύκολα στο νερό, δεν μπορούν να καταστραφούν με τις συμβατικές μεθόδους φιλτραρίσματος του πόσιμου νερού.

Και στο Λονδίνο. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι οι ουσίες αυτές, που είναι τοξικές, δεν εξαλείφονται στη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού του νερού με αποτέλεσμα να εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό που φθάνει στα σπίτια. Οι ερευνητές που έλαβαν την εντολή από τη βρετανική κυβέρνηση να πραγματοποιήσουν δειγματοληψίες στα νερά του Τάμεση- τα οποία χρησιμοποιούνται για την ύδρευσηδιατύπωσαν την υπόνοια ότι περίπου 50 κυτταροτοξικά φάρμακα συνταγογραφούνται στη Βρετανία και πως όταν αυτά βρεθούν στο νερό μετά την έκκρισή τους από το ανθρώπινο σώμα, μπορεί να δράσουν συνδυαστικά και να έχουν ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση.

Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι τα κυτταροτοξικά φάρμακα, που διοχετεύονται μέσω του αποχετευτικού συστήματος στους υδάτινους ταμιευτήρες, βρίσκονται σε μικρές συγκεντρώσεις και δεν μπορούν να βλάψουν την υγεία των ενηλίκων. Ωστόσο θεωρούν ότι ενδεχομένως μπορεί να βλάψουν τις εγκύους.

Κυτταροτοξικά στη βρύση. Το πόσιμο νερό στη Βρετανία ελέγχεται, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για περίπου 50 μολυσματικές ουσίες. Στις ουσίες αυτές όμως δεν περιλαμβάνονται τα ενεργά συστατικά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως είναι τα κυτταροτοξικά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καρκινικών παθήσεων. Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Βρετανία για τον ενδεχόμενο κίνδυνο που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τέτοιο φάρμακο, απέδειξε πως δυνητικά το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να διοχετευτεί στο αποχετευτικό σύστημα και από εκεί να καταλήξει σε κάποιο ποτάμι είτε μέσω του υδροφόρου ορίζοντα είτε μετά την επεξεργασία των λυμάτων του συστήματος. Από το ποτάμι θα διερχόταν στον υδάτινο ταμιευτήρα και, χωρίς να ανιχνευτεί από την πολύπλοκη διαδικασία διήθησης του νερού, θα έφθανε στα σπίτια για κατανάλωση.

Συνεχίζονται οι έρευνες. Ο ¶ντριου Τζόνσον, που ειναι ειδικός στην ποιότητα νερού στο Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας στο Ουόλινγκφορντ στο Όξφορντσαϊντ, ανέφερε στην εφημερίδα «Τhe Ιndependent» ότι είναι παρά πολύ πιθανό να υπάρχουν σε νερά ποταμών, που χρησιμοποιούνται για ύδρευση, ποσότητες κυτταροτοξικών φαρμάκων (μερικά δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο νερού).

Πρόσθεσε μάλιστα ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις για την επιμόλυνση του πόσιμου νερού με αυτά τα φαρμακευτικά κατάλοιπα, αλλά διευκρίνισε πως ένα έμβρυο στην κοιλιά της εγκυμονούσας θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτο στη δράση τέτοιων ουσιών καθώς θα μπορούσαν να διαπεράσουν το έντερο και τον πλακούντα.

Οι έρευνες των Βρετανών επιστημόνων θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο και θα ληφθούν δείγματα από τον ποταμό Τάμεση, ο οποίος υδροδοτεί ένα μεγάλο μέρος της Νότιας Αγγλίας.

Διαλύονται στο νερό και παραμένουν επικίνδυνα αν και αραιωμένα

● Ο καθαρισμός του νερού είναι μια περίπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει το φιλτράρισμα (διήθηση), την απολύμανση με όζον, το φιλτράρισμα με ενεργό άνθρακα και τη χλωρίωση.

● Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο συμβατικός τρόπος καθαρισμού του νερού δεν μπορεί να εξαλείψει επαρκώς τα υπολείμματα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που διοχετεύονται σε αυτό. ● Επιστήμονες στη Γερμανία εντόπισαν φαρμακευτικές ουσίες σε υδάτινους ταμιευτήρες στο Βερολίνο και ζήτησαν τη διενέργεια περαιτέρω ερευνών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. ● Η χρησιμοποίηση νερού από ποτάμια αυξάνεται σταδιακά εξαιτίας της ζήτησης που προκύπτει απο την πληθυσμική αύξηση.

● Μια έρευνα που έγινε το 2004 για τα 50 πιο «δημοφιλή» συνταγογραφούμενα φάρμακα στη Βρετανία, απέδειξε ότι η ποσότητα καθενός από τα φάρμακα αυτά που καταναλώνονταν ετησίως κυμαινόταν από 12 τόνους μέχρι 3.500

τόνους.

● Τα κυτταροτοξικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία είναι δυνητικά επικίνδυνα όταν βρίσκονται σε υδάτινα αποθέματα επειδή διαλύονται εύκολα στο νερό και παραμένουν δραστικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις.

● Η χρήση φαρμάκων για χημειοθεραπείες αυξάνεται ετησίως κατά 10%. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία στα νοσοκομεία, λαμβάνουν στη συνέχεια τα φάρμακα στο σπίτι τους και τα εκκρίνουν στο αποχετευτικό σύστημα. ● Οι Βρετανοί καταναλώνουν 2.700

τόνους του φαρμάκου 5-fluorouracil, που είναι ένα από τα 50 κυτταροτοξικά φάρμακα. Συγκριτικά, καταναλώνουν περίπου 45 κιλά του ενεργού συστατικού που υπάρχει στο αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο πιστεύεται πως είναι υπεύθυνο για την αλλαγή φύλλου στα ψάρια του γλυκού νερού.

● Οι αρμόδιες βρετανικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν για την ύπαρξη 48 μολυσματικών ουσιών στο πόσιμο νερό. Ο κατάλογος αυτός δεν περιλαμβάνει καμία ουσία που να προέρχεται απο φάρμακο εκκρινόμενο από το ανθρώπινο σώμα.