Αντιπαλεύουν τις ελλείψεις και τα χαράτσια

Στάση εργασίας χτες και πορεία στη Βουλή. Νέα κινητοποίηση στις 9 του Οκτώβρη

«Οχι άλλη σκλαβιά για τους υγειονομικούς. Οχι άλλο χαράτσι για τους ασθενείς», αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, βασικό μισθό 1.400 ευρώ και 1.700 για τον ειδικευόμενο γιατρό απαίτησαν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του «Ευαγγελισμού», που πραγματοποίησαν χτες τρίωρη στάση εργασίας (8 π.μ. – 11 π.μ.), συγκέντρωση στα Επείγοντα του νοσοκομείου και από κει πορεία στη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί κατήγγειλαν για μια ακόμα φορά ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τραγική. Οπως τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων (ΣΕΝΕ), Ηλίας Σιώρας, «χρήματα υπάρχουν, αλλά ρέουν στον ιδιωτικό τομέα», αναφερόμενος τόσο στην «αιμορραγία» του νοσοκομείου στα ιδιωτικά συνεργεία και τους εργολάβους, όσο και στα άγρια χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς την ώρα της ανάγκης. Τα χαράτσια των ασθενών στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία του νοσοκομείου αναμένεται να ξεπεράσουν το 2008 τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, οι γιατροί του νοσοκομείου ενημερώθηκαν ότι δε θα πληρωθούν τις εφημερίες που έκαναν για το μήνα Αύγουστο γιατί δεν επαρκεί το σχετικό κονδύλι!

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε μιλώντας στη συγκέντρωση η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη. Με τα συνθήματα να δίνουν τον τόνο και παρά τη δυνατή βροχή, οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν στη Βουλή όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» κατήγγειλαν την ισχυρή παρουσία αστυνομικών που είχαν παραταχθεί μπροστά στη Βουλή για να «αντιμετωπίσουν» τους μαχόμενους υγειονομικούς. Στη Βουλή οι υγειονομικοί συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους από τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με νέα τρίωρη στάση εργασίας (8 π.μ. – 11 π.μ.) την ερχόμενη Πέμπτη, 9 του Οκτώβρη, συγκέντρωση στα Επείγοντα και νέα πορεία στη Βουλή.