Αντιπαράθεση υπ. Υγείας – νοσηλευτών για τις προσλήψεις

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Σταδιακή μείωση του νοσηλευτικού διοικητικού και τεχνικού προσωπικού καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία τέθηκαν χθες στο επίκεντρο του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναφέρεται στις δράσεις που έχουν ληφθεί για την επίλυση του προβλήματος και τους εκπροσώπους των εργαζομένων να κάνουν λόγο για αθέτηση υποσχέσεων εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ερευνα σε 42 νοσοκομεία

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκε έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ αναφορικά με τη στελέχωση των νοσοκομείων κατά την τελευταία τριετία. Για την έρευνα αξιοποιήθηκαν στοιχεία από 42 δημόσια νοσοκομεία της χώρας, 13 Κέντρα Υγείας και 11 Προνοιακά Ιδρύματα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι την τελευταία τριετία μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων στις μονάδες υγείας του δείγματος κατά 6,8%. Ειδικότερα, ενώ στο τέλος του 2003 δούλευαν στις μονάδες υγείας της έρευνας 28.920 άτομα νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, τον Φεβρουάριο του 2007 ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 1.374 άτομα.

Το νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων υγείας του δείγματος μειώθηκε κατά περίπου 500 άτομα (ποσοστό 2,8%). Αυτή τη στιγμή, μία στις τρεις οργανικές θέσεις (ποσοστό 35%) της νοσηλευτικής υπηρεσίας στις μονάδες υγείας που συμμετείχαν στην έρευνα είναι κενές, με τα μεγαλύτερα κενά να παρατηρούνται σε νοσηλευτές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπου το 74% των οργανικών θέσεων δεν έχει καλυφθεί.

«Ζημιωμένα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα «ζημιωμένα» φαίνεται πως είναι τα τελευταία τρία χρόνια τα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής και είναι ενδεικτικό ότι στο Γενικό Κρατικό Αθηνών μειώθηκε κατά 97 άτομα η νοσηλευτική υπηρεσία και κατά 116 η διοικητική, και στο ΚΑΤ κατά 56 και 59 άτομα αντίστοιχα.

650 συνταξιοδοτήσεις

Η υποστελέχωση του ΕΣΥ εντείνεται ακόμα περισσότερο από τον μεγάλο αριθμό εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται -χωρίς να αναπληρώνεται το κενό που αφήνουν- αλλά και τις μετατάξεις σε άλλες υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στις μονάδες υγείας του δείγματος της έρευνας την τελευταία τριετία 650 νοσηλευτές συνταξιοδοτήθηκαν και 288 μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα αυτών είναι η ανάκληση αδειών του υφιστάμενου προσωπικού και είναι ενδεικτικό ότι σε 20 νοσοκομεία της χώρας οφείλονται αυτή τη στιγμή 70.000 ρεπό σε εργαζομένους.

Ο υπουργός για τις προσλήψεις

Ο κ. Αβραμόπουλος, χαιρετίζοντας το συνέδριο, αναφέρθηκε στις 6.000 νέες προσλήψεις νοσηλευτών που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα. Απαντώντας στις κατηγορίες της Ομοσπονδίας για προσλήψεις κυρίως συμβασιούχων, επεσήμανε ότι το υπουργείο κατευθύνεται στην προοπτική τοποθέτησης μονίμου προσωπικού, προωθώντας παράλληλα και τρόπους ανακούφισης για το σύστημα. Και σημείωσε ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ στη χώρα μας αντιμετωπίζουν και τα συστήματα υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Λίστες αναμονής για εξετάσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε νοσηλευτικό προσωπικό καθώς αναλογούν μόλις 2,7 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της υποστελέχωσης, επεσήμανε ότι ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών είναι περισσότερο από τρεις ώρες και οι λίστες αναμονής για εξετάσεις μεγαλώνουν.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Υγείας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, έκανε λόγο για ταχύτατη οπισθοδρόμηση στο ΕΣΥ και δεσμεύθηκε ότι εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, θα φροντίσει ώστε να «μπαίνουν» στο ΕΣΥ, σε ετήσια βάση, 3.000 περισσότεροι νοσηλευτές από αυτούς που συνταξιοδοτούνται.