Αντισυλληπτικά για διπλάσια μαρούλια

Εάν έχετε συμπτώματα γρίπης, όπως αδυναμία, πόνους στις κλειδώσεις, κόπωση ή διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, ναυτία, καούρα στο στομάχι ή αισθάνεστε κακοκεφιά, αϋπνία, απώλεια μνήμης, ζαλάδα, μούδιασμα, τρεμούλα ή πάλι, εάν νιώθετε αρρυθμίες, πρήξιμο στο πρόσωπο, μάτια, χείλη, στόμα, λαιμό, τότε δεν αποκλείεται να φάγατε μπανάνες ή ντομάτες ή άλλα φρούτα και λαχανικά που μαζεύτηκαν άγουρα και ωρίμασαν σε μια νύχτα αφού πρώτα ραντίστηκαν με αέριο πολυαιθυλενίου…

Οι ιστορίες της διατροφικής παράνοιας των ημερών μας δεν έχουν τελειωμό. Γνωρίζετε, λ.χ., ότι πολλές αλκοόλες, ουσίες που απαντώνται στο πετρέλαιο και χρησιμοποιούνται σε βερνίκια επίπλων, γυαλιστικά για πατώματα, αντιψυκτικά υγρά και αρωματικά χώρων, χρησιμοποιούνται συχνά για την επικάλυψη φρούτων και λαχανικών ώστε να δείχνουν φρεσκότατα; Εάν, λοιπόν, δείτε καλογυαλισμένο φρούτο ή ένα καταπράσινο λαχανικό που αστράφτει από φρεσκάδα, κάντε και μια δεύτερη σκέψη καλού – κακού. Ο,τι λάμπει, μπορεί να μην είναι υγιεινό.

Και μια ιστορία: Φαρμακοποιός σε μικρή πόλη της Ηπείρου είχε προβληματιστεί. Φαινόταν αδιανόητη η κατανάλωση αντισυλληπτικών –και δη σε ποσότητες– από δύο ηλικιωμένες αγρότισσες (άνω των 70). Οταν κάποια στιγμή τις ρώτησε, έμεινε έκπληκτος: «Ο γεωπόνος μάς είπε να τα βάζουμε στα μαρούλια δυο μέρες πριν τα πάμε στο παζάρι. Ρίχνουμε το “φάρμακο” και γίνονται διπλάσια». Παρ’ ότι οι ποσότητες που περνούν στον καταναλωτή μέσω αυτού του «λιπάσματος» δεν θεωρούνται άμεσα επικίνδυνες, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός: Το βασικό δικαίωμα του καταναλωτή να ξέρει τι τρώει δεν είναι σεβαστό. Ούτε καν από δύο γιαγιάδες.