Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των καθηγητών ΑΕΙ

p style=”margin: 0cm 0cm 10pt”>Αντισυνταγματικές είναι σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι περικοπές των αποδοχών και επιδομάτων που έγιναν στους καθηγητές των Πανεπιστημίων και γενικότερα στα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ.

Η απόφαση της Ολομέλειας ισχύει για όλους τους Πανεπιστημιακούς καθηγητές, από σήμερα που δημοσιεύθηκε και δεν έχει αναδρομική εφαρμογή για το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αντίθετα, αναδρομική εφαρμογή από 1.8.2012 έχει η επίμαχη απόφαση μόνο για τους τρεις καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ.

Έτσι, η Κυβέρνηση δεν θα καταβάλλει αναδρομικά από 1.8.2012 τις διαφορές αποδοχών των καθηγητών, κ.λπ. των ΑΕΙ, όπως υπόχρεοι για τους ενστόλους και δικαστές.

Όμως, πρέπει οι αποδοχές των μελών του ΔΕΠ των ΑΕΙ από τη 1η Ιανουαρίου 2015 να αναπροσαρμοστούν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 οικονομικό καθεστώς.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει  τρία μέλη του ΔΕΠ, υποστηρίζοντας ότι απώλεσαν χρήματα από 1.8.2012 έως 30.4. 2013 λόγω των περικοπών που επιβλήθηκαν με τον Ν. 4093/2012.