Ανυποχώρητοι προμηθευτές και υπουργείο

Αλλη μια άκαρπη συνάντηση, ενώ οι ελλείψεις στα νοσοκομεία αυξάνονται

Της Γαληνης Φουρα

Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και προμηθευτών για τον τρόπο πληρωμής των χρεών των νοσοκομείων. Εν όψει της κατάθεσης της τροπολογίας που προβλέπει τη ρύθμιση των χρεών ύψους 5,2 δισ. ευρώ, έγινε χθες μία ακόμη άκαρπη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων Υγείας και Οικονομικών, Ν. Πολύζου και Ηλ. Πλασκοβίτη, και εκπροσώπων των εταιρειών. Καθώς τα τελεσίγραφα εκατέρωθεν δεν ευδοκιμούν, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία διευρύνονται και κάνουν δύσκολη τη ζωή των γιατρών και των ασθενών. Στα νοσοκομεία συγκροτήθηκαν επιτροπές παρακολούθησης για την κατά το δυνατόν έγκαιρη κάλυψη των αναγκών και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Σήμερα δεν θα εφημερεύσει όπως αναμενόταν το «Αττικόν», ενώ οι ελλείψεις και η καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών των γιατρών έχουν βγάλει από τον προηγούμενο μήνα εκτός προγράμματος εφημερίας το Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός» και το «Τζάνειο», αναγκάζονται να δανειστούν αναλώσιμα από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στο «Γ. Γεννηματάς» δεν υπήρχαν χθες φιλμ για να λειτουργήσει ο αξονικός τομογράφος, ενώ αισθητή γίνεται σε πολλά νοσοκομεία, όπως το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, η έλλειψη αντιδραστηρίων στα αιματολογικά τμήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες εξετάσεις και να παραλύει η λειτουργία των άλλων τμημάτων.

«Οι εταιρείες», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Στάθης Τσούκαλος, «έχουν στείλει στους διοικητές έγγραφα, βάσει των οποίων προμηθεύουν τα νοσοκομεία μόνο με τα αναγκαία, εφόσον αυτό δικαιολογείται επαρκώς. Εάν η κατάσταση αυτή παραταθεί για μία ακόμη εβδομάδα, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές. Ηδη στα εργαστήρια λείπουν αντιδραστήρια. Στο “Ελενα” δεν μπορεί π.χ. να γίνει διασταύρωση αίματος σε όλες τις επίτοκες για την περίπτωση που θα χρειαστούν μετάγγιση. Προς στιγμήν, το παρακάμπτεις. Επιλέγεις τα περιστατικά και αντί για 20 διασταυρώσεις, κάνεις δέκα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχούμε».

Πρακτικά δύσκολο

 

Αυτή η «στάση προμηθειών» δεν είναι όπως οι προηγούμενες. Πολλές εταιρείες, όπως η Jhonson and Jhonson, η Boston και άλλες, συνεχίζουν να προμηθεύουν τα νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιπες υποστηρίζουν ότι καλύπτουν το «επείγον», κάτι πρακτικά δύσκολο.

Χθες, ο πρόεδρος των νεφροπαθών Γιώργος Καστρινάκης ζήτησε από τους προμηθευτές και την πολιτική ηγεσία να επιδείξουν αυξημένη κοινωνική ευθύνη απέναντι στους νεφροπαθείς. «Μια εγχείρηση μπορεί να αναβληθεί, όχι όμως και η αιμοκάθαρση», ανέφερε. Ο κ. Καστρινάκης, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο, ανέστειλε προσωρινά την αποχή από την αιμοκάθαρση που είχε ξεκινήσει ο ίδιος. «Επειδή υπάρχει κίνδυνος να ενταθούν τα προβλήματα μέχρις ότου συμφωνηθούν οι τελικές ρυθμίσεις, επιφυλάσσομαι να αρχίσω νέα αποχή από την Πέμπτη», μας είπε. «Στα νοσοκομεία υπάρχουν φίλτρα νεφρού, αλλά –όπως μας λένε οι γιατροί– φτάνουν για λίγες ημέρες. Νεφροπαθείς μού κατήγγειλαν ότι στο “Αττικόν” γιατροί τούς συμβούλεψαν να βρουν καλού-κακού μονάδα στον ιδιωτικό τομέα, γιατί τα φίλτρα τελειώνουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, νομιμοποιούνται όλες οι προμήθειες που έγιναν στα νοσοκομεία εκτός συμβάσεων από 1ης Ιανουαρίου 2007 έως 31 Μαΐου του 2010. Παράλληλα καταρτίζεται οδηγία προς τις διοικήσεις για τον τρόπο πληρωμής των προμηθευτών από τώρα και στο εξής.

Πάντως ειδικοί επισημαίνουν ότι η εξυγίανση του τομέα των προμηθειών δεν σχετίζεται μόνο με τη μείωση των υπέρογκων τιμών των υλικών, αλλά και την οριοθέτηση των ποσοτήτων που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Οι υψηλές τιμές σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες έχουν συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής της τεχνολογίας, από 12% στο 30% του κόστους περίθαλψης.