Απαγορεύθηκε η εξαγωγή 4 φαρμάκων

Στην απαγόρευση των εξαγωγών τεσσάρων φαρμάκων στα οποία το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις, προχώρησε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Πρόκειται για τα φάρμακα Madopar (για τη νόσο του Πάρκινσον), Cellcept (ανοσοκατασταλτικό), Tegretol (για την επιληψία) και Seroquel (αντιψυχωσικό), τα οποία διαπιστώθηκε ότι εξάγονται σε σημαντικό ποσοστό σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΟΦ, το μέτρο είναι προσωρινό και θα ισχύσει μέχρι την αποκατάσταση της ομαλοποίησης της επάρκειας. Και προσθέτει ότι «ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και για άλλα προϊόντα, όταν διαπιστώνεται πρόβλημα επάρκειας που οφείλεται σε παράλληλες εξαγωγές».

Οπως είχε δημοσιοποιήσει η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, ο ΕΟΦ ξεκινάει ελέγχους επιστρατεύοντας το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας. «Ο ΕΟΦ προχωρεί στον έλεγχο της τήρησης της επάρκειας τόσο από τις εταιρείες – κατόχους των αδειών κυκλοφορίας των φαρμάκων όσο και από τις φαρμακαποθήκες και στην επιβολή ποινών σε περίπτωση που δεν καλύπτεται η επάρκεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι, όπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών κ. Κ. Λουράντος, το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών έχει ενταθεί το τελευταίο δίμηνο εξαιτίας της μείωσης των τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας. Οι φαρμακαποθήκες προτιμούν να πωλούν τα φάρμακα στο εξωτερικό, ενώ οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προμηθεύουν με λιγότερο αριθμό φαρμάκων την ελληνική αγορά.