Απάντηση της ΕΙΝΑ στο Δελτίο Τύπου της Ένωσης Ιατρών Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών

p>

Αρ. Πρωτ: 8/2-1-2010                         Πάτρα, 2 Φεβρουαρίου  2010

Προς 

  • Τα Μ.Μ.Ε.

                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αν και δεν εκπλήσσει το περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου (κλικ εδώ) της Ένωσης Ιατρών Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, εντυπωσιακή είναι η αναφορά σε δύο συγκεκριμένα σημεία:

  • στην «συνέχεια δυσλειτουργίας των Πανεπιστημιακών Κλινικών που επέφερε ο σεισμός του Ιουνίου 2008» και
  • την αναφορά-στοχοποίηση της Ε.Ι.Ν.Α. ως ηθικό αυτουργό για «περαιτέρω πλήγματα στην ήδη προβληματική λειτουργία» των Πανεπιστημιακών Κλινικών

Η παραπάνω αναφερόμενη αόριστα ως «δυσλειτουργία» είναι ουσιαστικά αναφορά στην υποχρεωτική «φιλοξενία» κλινικών του Γ.Ν. «Αγ. Ανδρέα» στο Π.Γ.Ν.Π. Η Ε.Ι.Ν.Α. δηλώνει ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για τον σεισμό του 2008 ενώ για την ορθολογική λειτουργία των φιλοξενούμενων κλινικών στο Π.Γ.Ν.Π. είχαμε ταχθεί εξ αρχής υπέρ της αυτόνομης λειτουργίας αυτών μέχρι την εξεύρεση μόνιμης κτιριακής λύσης. Οι προτάσεις της Ε.Ι.Ν.Α. φυσικά αγνοήθηκαν αφού προσέκρουαν στα φεουδοκτητικά συμφέροντα κάποιων Πανεπιστημιακών κλινικών τα οποία προφανώς υπερτερούσαν του κοινού οφέλους.

Όσο για την προσπάθεια στοχοποίησης της Ε.Ι.Ν.Α., κατανοούμε την υποκείμενη σύγχυση που κατέχει όσους εκφράζουν τέτοιες απόψεις αλλά παραμένει το γεγονός ότι οι ανοιχτές επιθέσεις κατά μαζικών συνδικαλιστικών οργάνων είναι κάτι το οποίο παραπέμπει σε άλλες εποχές. Άλλωστε η Ε.Ι.Ν.Α. δεν αποτελείται από κάποια μέλη του Δ.Σ. της αλλά από τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. τους επικουρικούς και ειδικευόμενους τους οποίους και εκφράζει.

Στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται επίσης ότι: «η ενορχηστρωμένη επιχείρηση περιβάλλεται από ανεφάρμοστα έωλα νομικά προτάγματα». Για ποία «επιχείρηση» γίνεται λόγος κι εφ όσον αυτή «περιβάλλεται από ανεφάρμοστα και έωλα νομικά προτάγματα» τότε ποίος ο λόγος ανησυχίας; 

Το ότι η Ένωση Πανεπιστημιακών γιατρών συντάσσεται με τις Πρυτανικές Αρχές, τη Σύγκλητο και την Ιατρική Σχολή είναι λογικό και αναμενόμενο. Και για τον λόγο αυτό η απάντηση της Ε.Ι.Ν.Α. στο Δελτίο Τύπου της Συγκλήτου αποτελεί και επαρκή απάντηση στα όσα εκφράζει και η Ένωση Πανεπιστημιακών γιατρών. 

Η αναφερόμενη «εξαίρετη υπηρεσία» που προσφέρουν οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε όλοι. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. επωμίζονται το κύριο φόρτος εργασίας. Ωστόσο, στην καθημερινή πράξη οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. αντιμετωπίζονται απαξιωτικά από κάποια μέλη ΔΕΠ όλων των βαθμίδων – σαφώς όχι από όλους. Οι συμπεριφορές αυτές έχουν ξεφύγει πια από τα όρια του ανεκτού και αυτό είναι  κάτι το οποίο το επισημαίνουν και μέλη ΔΕΠ που έχουν την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια αντικειμενικής κριτικής. 

Τα παραδείγματα αλαζονείας είναι πάρα πολλά και καθημερινά ενώ εντείνονται όταν οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Τότε είναι που η φεουδαρχική αντίληψη κάποιων πανεπιστημιακών γιατρών εκφράζεται με τον χειρότερο τρόπο. Τότε είναι που εκτοξεύονται αναίσχυντα απειλές όπως «όποιος κάνει επίσχεση δεν θα πάρει διδακτορικό από μένα», απειλές για τις μελλοντικές εξετάσεις ειδικότητας (για τους ειδικευόμενους) και πολλά άλλα τα οποία όλοι γνωρίζουμε.  Το δελτίο τύπου της Ένωσης ΔΕΠ εκφράζει την «ευχή να διατηρηθεί η εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών όπου οι υπηρετούντες γιατροί του Ε.Σ.Υ. προσφέρουν εξαίρετη υπηρεσία». Η ευχή αυτή όμως δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί κάτω από τις συνθήκες όπως αυτές επικρατούν σε κάποιες πανεπιστημιακές κλινικές όπου οι Διευθυντές-Καθηγητές θεωρούν ότι η κλινική αποτελεί φέουδο κι αυτοί οι απόλυτοι άρχοντες. 

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν την πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ με τους οποίους οι σχέσεις είναι απόλυτα αρμονικές και η καλή συνεργασία είναι δεδομένη. Τα προβλήματα που δημιουργούνται αφορούν συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς γιατρούς οι οποίοι επιπλέον προσπαθούν να παρουσιάσουν το θέμα της αυτονόμησης του Ε.Σ.Υ. σαν επίθεση κατά των θεσμών, του Πανεπιστημίου και άλλα συναφή προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κλίμα διχασμού και με σκοπό να συσπειρώσουν όλους τους πανεπιστημιακούς γιατρούς έναντι των γιατρών του Ε.Σ.Υ. ούτως ώστε να διατηρήσουν την απολυταρχία τους.

Για να υπάρχει καλή συνεργασία και εύρυθμη λειτουργία πρέπει να τηρούνται κάποιοι δεοντολογικοί κανόνες όπως η επιστημονική ανεξαρτησία αλλά και ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των γιατρών. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό όσο υπάρχουν μέλη ΔΕΠ που εκφράζουν απόψεις όπως «έγινα πανεπιστημιακός για να μη εφημερεύω», «είμαι καθηγητής και οφείλεις να με σέβεσαι». Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι βάσει νομοθεσίας οι εφημερίες καθορίζονται με την ισομερή κατανομή μεταξύ ΔΕΠ και Ε.Σ.Υ. ενώ ο σεβασμός κατακτάται και δεν επιβάλλεται. 

                      

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Τερζής Στάθης

 

Ο Γραμματέας

Γιαννάκενας Κων/νος