Απάντηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για το σποτάκι για την εθελοντική αιμοδοσία

FONT size=3 face=Calibri>

Η πρόεδρος του ΕΚΕΑ εκφράζει τη λύπη της για το πώς παρερμηνεύθηκε , ευτυχώς, όπως δηλώνει, από μια μειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης, το σποτάκι για την εθελοντική αιμοδοσία», το οποίο, όπως τονίζει έγινε δωρεάν.


Ολόκληρη η απάντηση:


 «Επιλέξαμε έναν διαφορετικό πιο φρέσκο τρόπο, αυτόν της σάτιρας, για να παρουσιάσουμε το θέμα της προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών», απαντά η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Χάρις Ματσούκα, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σποτάκι για την εθελοντική αιμοδοσία.


Στην οπτική μας αναφέρει το σποτάκι δίνει ένα και καθαρό μήνυμα.» Ότι ο καθημερινός χωρίς ιδιαίτερη λάμψη άνθρωπος , ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας , είναι επίσης σημαντικός και γίνεται πραγματικός ήρωας , δίνοντας αίμα και σώζοντας μία έως τρεις ζωές. Είναι επίσης καθαρό ότι το σποτάκι σατιρίζει και αποδομεί το κυρίαρχο πρότυπο που προβάλλεται χύδην , αυτό του ατσαλάκωτου γιάπη, του μοντέλου/λας, του μυώδους αρσενικού ήρωα, του γιατρού ακόμα ως ενός από τα μοναδικά επαγγέλματα που συνάδει με την καταξίωση για την ελληνική οικογένεια».


Η κ. Ματσούκα προσθέτει ότι «η σάτιρα του κυρίαρχου πρότυπου προφανώς δεν απαξιώνει ούτε τον γιατρό ούτε τον/την νοσηλευτή/νοσηλεύτρια, των οποίων το έργο στις δύσκολες συνθήκες της χώρας και του ΕΣΥ είναι ηρωικό και γιγάντιο». Ακόμα, συμπληρώνει, « το πρότυπο του αρσενικού με τις γυναίκες μοντέλα που υπάρχουν στο φαντασιακό του πρωταγωνιστή και διακωμωδείται στο έπακρον, δεν μπορεί να θεωρείται σεξιστική ανάγνωση».


Η πρόεδρος του ΕΚΕΑ εκφράζει τη λύπη της για το πώς παρερμηνεύθηκε , ευτυχώς, όπως δηλώνει, από μια μειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης, το σποτάκι για την εθελοντική αιμοδοσία», το οποίο, όπως τονίζει έγινε δωρεάν.


«Είναι ελπιδοφόρο ότι το 70% της κοινής γνώμης συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού νοσηλευτών έχει αντιληφθεί τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τη σάτιρα από την πραγματικότητα μια ανάγνωση που απαιτεί χιούμορ και ανεκτικότητα», σημειώνει η κ. Ματσούκα.


Υπογραμμίζει τέλος, ότι το μήνυμα της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας, είναι αυτό που πρέπει να μείνει στο μυαλό μας και καλεί όλους να συστρατευθούν στην προσπάθεια της εθνικής αυτάρκειας σε 100% εθελοντικό αίμα.


ΑΠΕ-ΜΠΕ