Απάντηση Υπουργείου Υγείας για Μαύρη Βίβλο ΠΑΣΟΚ

Σε απάντηση προς τη «Βίβλο Αναξιοπιστίας» που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΠΑΣΟΚ, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Το κομμάτι της Μαύρης Βίβλου του ΠΑΣΟΚ για την υγεία, χαρακτηρίζεται από ασάφειες και ανακρίβειες, που έχουν ως στόχο, όχι την πολιτική της νέας διακυβέρνησης στον τομέα αυτό, μια πολιτική ευθύνης, νοικοκυρέματος, αναπτυξιακής τροχιάς και τομών, όσο για να εξιλεωθεί το ίδιο από τα πεπραγμένα των τελευταίων ετών της δικής του διακυβέρνησης, που οδήγησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ανεπάρκεια και ασφυξία.

Ειδικότερα.

1. Κανένα νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία δεν είχε ετοιμαστεί από το ΠΑΣΟΚ. ΑντΆ αυτού υπήρχε ένα συνονθύλευμα μόνο διατάξεων, αποσπασματικών, συγκρουόμενων και ασύνδετων, που μόνο σύγχυση προκαλούσαν και δυσλειτουργία στην ούτως ή άλλως προβληματική απόδοση του ΕΣΥ. Η κυβέρνησή μας είναι αυτή, που έθεσε στο επίκεντρο και ανέδειξε σε βασική προτεραιότητα τη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου και συστήματος για την πρωτοβάθμια υγεία. Για τον σκοπό αυτό, κατατίθεται στα αρμόδια όργανα της Βουλής εντός του Μαρτίου ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Υγεία.

2. Στο θέμα των προσλήψεων αντιμετωπίσαμε μια χαοτική κατάσταση, αποτέλεσμα της έλλειψης προγραμματισμού, της ρουσφετολογικής αντιμετώπισης και της αδιαφορίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Από την πρώτη στιγμή αναζητήσαμε και πετύχαμε την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης, μέσω του ΑΣΕΠ, σύμφωνοι πάντα με τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Εμείς επιδείξαμε πραγματικό ενδιαφέρον για τους νοσηλευτές και τους επαγγελματίες του χώρου της Υγείας, αναβαθμίζοντας τους επαγγελματικούς τους συλλόγους, με πρώτη την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, ενώ επίκειται και η ψήφιση του αντίστοιχου νομοσχεδίου για τους Φυσιοθεραπευτές. Αποτέλεσμα των συνεχόμενων προσπαθειών μας για επιτάχυνση και αύξηση του αριθμού των προσλήψεων αποτελεί το γεγονός της πρόσληψης έως τις αρχές Απριλίου 2007, 6000 εργαζομένων σε θέσεις νοσηλευτικού, ιατρικού και παραιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ.

3. Την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των νοσοκομειακών υποδομών, που αποτελούσε σε άλλες εποχές προνομιακό πεδίο προσωπικών συμφερόντων, την αφήσαμε οριστικά πίσω μας, μέσα από την ανασυγκρότηση της ΔΕΠΑΝΟΜ, την τήρηση διαδικασιών, την εξάλειψη του φαινομένου των εργολάβων φαντασμάτων, την ολοκλήρωση έργων που είχαν τελματώσει και κρατούσαν ομήρους τοπικές κοινωνίες, την αξιοποίηση του θεσμού της σύμπραξης του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα, τη μεθοδική απορρόφηση των Κοινοτικών πόρων και την υλοποίηση της δράσης μας, με βάση τον Χάρτη Υγείας της χώρας, που εμείς διαμορφώνουμε και που το ΠΑΣΟΚ επί είκοσι χρόνια είχε αγνοήσει.

4. Επίκεντρο της πολιτικής μας στα νοσοκομεία είναι ο άνθρωπος και ο σεβασμός στην αξιοπρέπειά του. Ενεργοποιήσαμε για τον σκοπό αυτό το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και προχωρήσαμε στην άμεση καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς. Την παρακμιακή τακτική των ράντσων την αντιμετωπίζουμε δραστικά και ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά, μέσα από τη δημιουργία και τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, το οποίο είναι και υπεύθυνο για τη λειτουργία των εκτάκτων περιστατικών στις εφημερίες.. Παράλληλα, με στοχευμένες πολιτικές απελευθερώνουμε τις εφημερίες των νοσοκομείων από το βάρος περιστατικών, που δεν είναι άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα.

5. Ψηφίσαμε νέο νόμο για το φάρμακο, που βάζει φραγμό σε πελατειακές σχέσεις και παράνομες συμπεριφορές που επιβάρυναν και καταδυνάστευαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τον σκοπό αυτό καταργήσαμε τη ΅λίστα φαρμάκουΆ, ενώ προωθούμε λύσεις για μια ευέλικτη και σύγχρονη φαρμακευτική πολιτική, με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του δημόσιου συμφέροντος.

6. Η συστηματική μας προσπάθεια για αύξηση του αριθμού των προσλήψεων και επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, γίνεται πάντα με βάση τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την αξιοκρατία, με απόλυτο σεβασμό στον ρόλο του ΑΣΕΠ.

7. Κατατέθηκε στα αρμόδια όργανα της Βουλής νομοσχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας, εισάγοντας νέους κανόνες οργάνωσης και δράσης, που θα αποφέρουν σε ετήσια βάση εξοικονόμηση ύψους 500 εκατομμυρίων Ευρώ. Δίνουμε τέρμα στα φαινόμενα διαφθοράς, κατασπατάλησης και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

8. Συγκροτούμε και οργανώνουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε νέες βάσεις, ξεπερνώντας προχειρότητες και προβλήματα, που χρονίζουν επί πολλά έτη και που έχουν οδηγήσει το σύστημα στο επίπεδο, που η δική μας διακυβέρνηση παρέλαβε. Οργανώνουμε το νέο μοντέλο περιφερειακής λειτουργίας των Υπηρεσιών Υγείας, με κύριο στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και των περιττών δαπανών. Για τον σκοπό αυτό περιορίσαμε τον αριθμό των ΔΥΠΕ από 17 σε 7, εξοικονομώντας 70 εκατομμύρια Ευρώ σε ετήσια βάση.

9. Για τη δημόσια υγεία που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν συστηματικά αγνοήσει, ψηφίσαμε, νόμο, για την αναδιοργάνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, συστήσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, υλοποιούμε ενημερωτικές δράσεις και ενισχύουμε τα μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων μέσα από την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου του αίματος στο σύνολο των Νοσοκομείων της Επικράτειας. Επίσης, προχωρούμε στην απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοόλ για τους ανηλίκους και προχωρούμε σε ειδικές διευθετήσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος.

10. Στο θέμα των ναρκωτικών εκπονήσαμε Εθνικό Σχέδιο Δράσης, πέρα και πάνω από τις κινήσεις εντυπωσιασμού και δημοσίων σχέσεων που οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαν υιοθετήσει και προχωρούμε στη χορήγηση υποκαταστάτων μέσα από ψυχιατρικά τμήματα που θα λειτουργούν σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, ανακουφίζοντας τα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους.

11. Θέσαμε σε νέες βάσεις την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αναδεικνύοντάς την σε βασικό άξονα των προσπαθειών μας κατά την υλοποίηση του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Έτσι μια πρωτοβουλία, που ήταν σωστή στη σύλληψή της αλλά απρογραμμάτιστη και χωρίς στρατηγική στην εφαρμογή της, κινείται πλέον σε πορεία εξυγίανσης και πραγματικής συνεισφοράς στους ασθενείς και το κοινωνικό σύνολο.

12. Αναβαθμίζουμε το ΕΚΑΒ μέσα από την πρόσληψη 600 νέων διασωστών και μελών πληρωμάτων και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του και του στόλου του, μέσα από την απόκτηση 220 νέων ασθενοφόρων. Παράλληλα, θεσμοθετούμε και επεκτείνουμε την παροχή υπηρεσιών επείγουσας Ιατρικής.

13. Για τα νοσοκομειακά απόβλητα εισάγουμε νομοθετικές ρυθμίσεις για να καλύψουμε το κενό που υπήρχε επί 20 χρόνια. Κανένα νοσοκομείο δε θα μπορεί να κατασκευάζεται πλέον χωρίς πρόβλεψη για τη συγκέντρωση και καταστροφή των αποβλήτων του, ενώ σχετικές ρυθμίσεις θα εφαρμοσθούν και στα υπάρχοντα νοσοκομεία και προς τούτο έχουν ήδη σταλεί συγκεκριμένες οδηγίες.

14. Εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο αδειοδότησης των νέων μηχανημάτων από τις αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου, προσαρμόζοντας όπου απαιτείται τα πληθυσμιακά κριτήρια και ευνοώντας την εισαγωγή και διάδοση των νέων τεχνολογιών.

15. Έχουμε καταρτίσει Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για το Δ΄ ΚΠΣ, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες χαμένες ευκαιρίες για τη χώρα μας. Για τον σκοπό αυτό, υφίσταται θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Απασχόλησης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

16. Η στήριξη της οικογένειας δεν αποτελεί ούτε κενό γράμμα ούτε μέσο διαφήμισης για την κυβέρνηση. Αποτελεί ουσιαστική δέσμευση. Ο νόμος 3454/2006 ενίσχυσε την οικογένεια με οικονομικές και θεσμικές παροχές (επίδομα 2.000 ευρώ για την γέννηση κάθε παιδιού μετά το δεύτερο, απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης Ι.Χ., προσλήψεις και περισσότερα από σαράντα ακόμη σημαντικά ευεργετήματα), ακολουθώντας τις επιταγές του Συντάγματος, επιλύοντας παράλληλα χρονίζοντα προβλήματα, όπως την απαλλαγή των πολυτέκνων από την εξαμηνιαία θεώρηση των ταυτοτήτων και αντικατάστασης αυτή με θεώρηση ανά τριετία αλλά και την πρόβλεψη, για πρώτη φορά, της κωδικοποίησης της διάσπαρτης νομοθεσίας που αφορά τους πολύτεκνους.

17. Το πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος μετατράπηκε, με διάταξη που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων, σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, και ήδη προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή η μετατροπή της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης – «Ο ΗΛΙΟΣ» σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Η κυβέρνηση δείχνει την ουσιαστική συμπαράσταση και αρωγή της σε δομές που εδώ και δεκαετίες εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρία προσφέροντας τεράστιο έργο.

18. Το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρία επανιδρύθηκε για να ανταποκριθεί σε χρόνια δίκαια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος. Το Ε.Π.Α.- ΑμεΑ οργανώνεται κατά το αποκεντρωτικό σύστημα, με παραρτήματα σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να τυγχάνουν των ευεργετικών υπηρεσιών του όλοι οι ανάπηροι της χώρας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Π.Α.-Αμεα γίνεται πενταμελές (από εννεαμελές που προβλεπόταν στο ν. 3106/2003) με στόχο η διοίκηση να καταστεί πιο ευέλικτη και άρα πιο λειτουργική.

19. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη φτώχεια με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούμε και με πρωτοβουλία, που μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχει προχωρήσει η δημιουργία Ειδικού Κέντρου Υποδοχής και Στέγασης των ευπαθών αυτών κοινωνικών ομάδων.

20. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη, το Υπουργείο Υγείας προωθεί νομοσχέδιο για τον κοινωνικό εθελοντισμό για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, σε θέματα που αφορούν στην υγεία και την πρόνοια και τη στήριξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων».