Απαντούν με νέα 24ωρη

Με νέα απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη απαντούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στα κυβερνητικά μέτρα που επηρεάζουν άμεσα τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Βασικό σύνθημα των συνδικάτων είναι πως «δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την κρίση», ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

Το πρώτο «μήνυμα» στην κυβέρνηση εστάλη την Παρασκευή, όπου έγιναν κινητοποιήσεις σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αυτή την εβδομάδα την αρχή κάνουν οι εφοριακοί, που απεργούν σήμερα και αύριο, ενώ «λουκέτο» για 48 ώρες στα πρατήρια υγρών καυσίμων αναμένεται να αποφασίσουν και οι βενζινοπώλες. Σήμερα, επίσης, συνεδριάζει και η ΔΟΕ (δάσκαλοι) για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της.

Το κέντρο της Αθήνας θα βρεθεί σήμερα σε «κλοιό διαδηλωτών», καθώς στις 6.30 το απόγευμα το ΠΑΜΕ κάνει συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως. Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ.

Το επόμενο απεργιακό… ραντεβού δίνεται την Πέμπτη, με τα συνδικάτα να καλούν την κυβέρνηση να μην υποκύψει στα «θέλω» των αγορών. Μάλιστα προειδοποιούν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, καθώς βλέπουν «μεταφορά» των σκληρών μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Χωριστή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Ομόνοια θα κάνει το ΠΑΜΕ.

Ποιοι απεργούν
Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία και το προσωπικό δήμων και νομαρχιών. Επιπλέον συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι γιατροί.

Λόγω της κινητοποίησης αναμένεται να παραλύσει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, αφού προβλέπεται ότι θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες. Επιπλέον στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όσοι επιλέξουν την Πέμπτη να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι σε αυτά θα καθορίσουν αν θα κάνουν στάση ή απεργία.

Σημειώνεται πως στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ καλούν τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους πυροσβέστες οι συνδικαλιστικές τους ομοσπονδίες και οι ενώσεις αξιωματικών Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη  
kokkaliari@pegasus.gr