Απαράδεκτη η αποδυνάμωση των Κέντρων Πρόληψης

Ως απαράδεκτη χαρακτήρισε χθες ο Γ. Παπανδρέου την κυβερνητική πολιτική, “που αποδυναμώνει συστηματικά τις δομές Πρόνοιας που έχει ανάγκη ο τόπος”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνοδευόμενος από την υπεύθυνη του τομέα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων του κόμματος, Μ. Μαλλιώρη, επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Πρόληψης των δήμων Χολαργού και Αγ. Παρασκευής Αττικής “Αργώ”, συζήτησε με τον πρόεδρο και τον επιστημονικό διευθυντή του Κέντρου, τους δύο δημάρχους, τον πρόεδρο του πανελλαδικού σωματείου στελεχών πρόληψης, καθώς και με επιστημονικά στελέχη και εργαζόμενους των πολύπαθων Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης: “Είναι χιλιάδες οι οικογένειες που πλήττονται από το πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικά, αλλά και από άλλες εξαρτήσεις. Και μας έχουν ανάγκη. Έχουν ανάγκη τα Κέντρα Πρόληψης, τα Κέντρα για την ψυχική υγεία των οικογενειών. Κέντρα Πρόληψης τα οποία, δυστυχώς, σήμερα υποχρηματοδοτούνται. Δημιουργήθηκαν επί των ημερών μας και θα έπρεπε σήμερα να λειτουργούν, αλλά και να αυξηθούν. Αντιθέτως, έκλεισαν ακόμα και το Κέντρο που εκπαιδεύει τα στελέχη για τα Κέντρα Πρόληψης. Αυτή η πολιτική και μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Να κάνουμε πιο ανθρώπινη τη γειτονιά, την πόλη μας. Να στηρίξουμε και να δώσουμε ασφάλεια στην οικογένεια. ΓιΆ αυτό, για μας, η πρόληψη είναι προτεραιότητα. Είναι προτεραιότητα, για να κάνουμε πιο ανθρώπινη την κοινωνία μας, και θα την κάνουμε”.

Υπ. Υγείας: Κληρονομήσαμε χάος…

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: “Το θέμα των ναρκωτικών είναι πολυσύνθετο και σοβαρό κοινωνικό ζήτημα ώστε οι προτάσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να περιορίζονται μόνο σε αριθμό δομών. Αλλά και με αυτή τη λογική, υπενθυμίζουμε ότι σε 17 χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν μόνο 3 μονάδες, ενώ σε 5 χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. δημιουργήθηκαν 7. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στα Κέντρα Πρόληψης, ο νόμος που τα σύστησε, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, δεν προέβλεπε τη βιωσιμότητα του συστήματος. Αυτή την κατάσταση βρήκαμε εμείς, αυτά τα προβλήματα λύνουμε”.