Απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Την προηγούμενη εβδομάδα η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού.

Από τα 13 μέλη που συνελήφθησαν οι δύο είναι γιατροί, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, μεταξύ των οποίων 54 γιατροί.

Ασφαλώς η υπόθεση δεν είναι μοναδική. Υπάρχουν δεκάδες απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ στις οποίες εμπλέκονται γιατροί. Γι αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που να λειτουργούν απρόσκοπτα και αποτελεσματικά, ώστε να αποτρέπονται οι απάτες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Όμως φαίνεται πως τέτοιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενοχλούν αρκετούς, ορισμένοι εκ των οποίων όφειλαν θεσμικά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πάταξης της διαφθοράς στο χώρο της υγείας, όπως οι Ιατρικοί Σύλλογοι.

Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί η παραπομπή του τ. αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Παναγ. Γεωργακόπουλου στο πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, επειδή λόγω αρμοδιότητας είχε την ευθύνη των ελέγχων και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση παράβασης του κανονισμού παροχών. Ο κ. Γεωργακόπουλος, πνευμονολόγος- μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, είχε προβεί κατά τη διάρκεια της θητείας στον ΕΟΠΥΥ σε αναστολή του ιατρικού επαγγέλματος. Αυτό ουδόλως πτόησε τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Πατούλη, ο οποίος παρέπεμψε τον κ. Γεωργακόπουλο στο πειθαρχικό για να τον.. συνετίσει.

Απεναντίας, στην περίπτωση της εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκονται 54+2 γιατροί, ο λαλίστατος ΙΣΑ και ο Πρόεδρός του σιωπούν, αντί να καταδικάσουν δημοσίως παρόμοιες πρακτικές μελών του και να τα παραπέμψουν με συνοπτικές διαδικασίες στο Πειθαρχικό..
 


Διαβάστε: Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών αποδοκιμάζει την ενέργεια Πατούλη να παραπέμψει τον τ. Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΙΣΑ (κλικ εδώ)