ΑΠΕ: ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΤΣΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ

p> ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

    Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008, το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων, όπου από τις 7 Ιανουαρίου ξεκίνησε η λειτουργία τριών κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

   

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου:

   

    «Πριν από δέκα μήνες σε επίσκεψή μου σε αυτόν τον ιδιαίτερα σύγχρονο νοσοκομειακό χώρο, είχα δεσμευτεί, ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα λειτουργούσαν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Εγκαυμάτων.

   

    Από σήμερα η χώρα μας αυξάνει κατά 50% το δυναμικό της στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων. Τρία κρεβάτια ΜΕΘ άνοιξαν, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι εδώ σε θέσεις μάχης και επίκειται η ανάπτυξη με άλλα πέντε κρεβάτια μέσα στον προσεχή χρόνο. Έχει μεγάλη σημασία, χώροι σαν και αυτόν, που μέχρι τώρα προσέφεραν χρήσιμες υπηρεσίες και που στοίχησαν πολλά χρήματα -τους οποίους απέκτησε η ελληνική πολιτεία, χάρις στη γενναιόδωρη προσφορά της οικογένειας Λάτση- να ανταποκρίνονται σήμερα με πληρότητα και επάρκεια στην αποστολή τους.

   

    Η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στο γενικότερο νοικοκύρεμα του ευρύτερου χώρου της υγείας. Προωθούμε πρωτοβουλίες, με πρώτη εκείνη, που εμπεδώνει τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση, ακολουθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα και εκσυγχρονίζεται συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, περνώντας το κατώφλι μιας νέας εποχής. Η ευρύτερη περιοχή που φιλοξενεί αυτό το χώρο, η Ελευσίνα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, που θα ενταχθεί στο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Πριν από λίγο, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, μου επέδωσε την τελευταία πράξη, που σηματοδοτεί το ξεκίνημα αυτού του έργου.

   

    Τέτοια Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε, πριν από καιρό, θεμελίωσα ένα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ένα άλλο στο Περιστέρι της Αθήνας και έπεται συνέχεια. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας περνάει, όπως επεσήμανα πρωτύτερα, το κατώφλι μιας καινούργιας εποχής.

   

    Θέλω όμως να σταθώ και να εκφράσω εκ μέρους της πολιτείας την ευγνωμοσύνη μας προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους διοικητικούς παράγοντες όλων των υγειονομικών σχηματισμών της χώρας. Όλα αυτά τα χρόνια, γιατί αυτά που κάνουμε τώρα έπρεπε να είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να κρατήσουν το σύστημα όρθιο.

   

    Σήμερα η πολιτεία στέκεται στο πλευρό τους. Πάνω απ΄ όλα όμως, ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις μας, να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές ένα σύγχρονο, λειτουργικό, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και αυτή η Μονάδα, που σήμερα επισκεπτόμαστε και που επίσημα ανοίγει τρία κρεβάτια για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων, θα προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες. Να μην λησμονούμε όμως, ότι πολλά προσέφερε το Νοσοκομείο αυτό και κατά τη διάρκεια των δραματικών γεγονότων του προηγούμενου χρόνου με τις πυρκαγιές. Η Ελλάδα θωρακίζεται, ετοιμάζεται, εκσυγχρονίζεται».

   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με αφορμή και το κρούσμα μηνιγγίτιδας που είχαμε, υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια; Και με τους μετανάστες, τι γίνεται;

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Υπάρχει εκτεταμένο πρόγραμμα, το οποίο είναι σε εξέλιξη, όχι μονάχα για τους μετανάστες αλλά και τους αθίγγανους. Επίσης, υπάρχει επάρκεια εμβολίων και όλοι οι αποκεντρωμένοι σχηματισμοί μας είναι σε θέση μάχης. Με την ευκαιρία, και επειδή απομένουν δύο ακόμα μήνες, πρέπει οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, όλοι μας δηλαδή, να υπάρχουν συνθήκες καθαριότητας στα σπίτια και βεβαίως, εμβολιασμοί. Τα παιδιά να κάνουν όλα τα εμβόλια. Έχει προβλέψει η επιστήμη, είναι έτοιμη η πολιτεία, μεγάλη και η ευθύνη των οικογενειών.