Απέδωσε… τοις μετρητοίς η απειλή των φαρμακοποιών

Προς αναστολή βαίνει η κινητοποίηση των φαρμακοποιών που χθες ξεκίνησαν την -τοις μετρητοίς- εκτέλεση συνταγών των ασφαλισμένων του Δημοσίου, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και των Νομικών.

Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης είχαν αποφασίσει να μην εκτελούν συνταγές των παραπάνω ασφαλιστικών οργανισμών επί πιστώσει, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις πληρωμών από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και για τις επιστροφές συνταγών από τα Ταμεία στα φαρμακεία, παρότι οι συνταγές αυτές είχαν ήδη εκτελεσθεί.

Με την έναρξη της κινητοποίησης, εγκρίθηκε επιχορήγηση 57,5 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) από τον υπουργό και τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη και Ν. Λέγκα.

Η επιχορήγηση αποφασίσθηκε έπειτα από συνάντηση του κ. Λέγκα με τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ, Διον. Χιόνη, με θέμα τον εξορθολογισμό των δαπανών του Οργανισμού μέσω της μηχανογράφησής του.

Παράλληλα, η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, ανακοίνωσε ότι συνεννοήθηκε με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αττικής, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης για την έναρξη καταβολής των οφειλομένων προς τους φαρμακοποιούς. Συγκεκριμένα, η κα Πετραλιά ανέφερε ότι η τμηματική καταβολή του χρέους του ΟΑΕΕ ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου και μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 9,8 εκατ. ευρώ, ενώ η εξόφληση θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενη στο αίτημα των Φαρμακευτικών Συλλόγων για την αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος 67/2000, το οποίο εκκρεμεί εδώ και χρόνια, η κα Πετραλιά σημείωσε ότι στους τελευταίους μήνες και με πολύ ταχείς ρυθμούς ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος και ότι ο πάπυρος βρίσκεται ήδη προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία των φαρμακοποιών θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δ. Παξινό, και τον πρόεδρο του Ταμείου Νομικών κ. Θωμάκο, ενώ στην συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης, αναμένεται η απόφαση για αναστολή της κινητοποίησης.

Δυσαρέσκεια

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη απόφαση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αθήνας – Πειραιά να διακόψουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΤΠΔΑ από χθες 1/9/2008, εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Ηλίας Χατζηβασίλογλου.

Το ΕΕΑ σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους επαγγελματίες ζητεί άμεσα από την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη – Πάλλη Πετραλιά, να παρέμβει «και να δώσει άμεσες λύσεις ώστε να επέλθει ομαλοποίηση και να εκλείψει το κλίμα ανασφάλειας σε ένα τόσο ζωτικό θέμα, όπως αυτό της υγείας, τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στα Ταμεία».

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ