Απειλή λουκέτου για πολλά Κέντρα Υγείας

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Η ελλιπέστατη στελέχωση και ο πεπαλαιωμένος υλικοτεχνικός εξοπλισμός απαξιώνουν σταδιακά τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας, την ώρα που το ζητούμενο για την ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στα προβλήματα λειτουργίας των Κέντρων Υγείας έρχεται να προστεθεί και το νέο ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ που απειλεί με λουκέτο πολλές από τις μονάδες.

Υποστελέχωση

«Από άποψη παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω» τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μαδύτου Θεσσαλονίκης κ. Μερκούρης Μποδοσάκης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας «δραματική». Οπως επισημαίνει, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα των 212 Κέντρων Υγείας της χώρας μας είναι η υποστελέχωση και είναι ενδεικτικό ότι στο σύνολο των Κέντρων Υγείας οι κενές οργανικές θέσεις γενικών γιατρών ανέρχονται στις 1.000. Η λειτουργία των Κέντρων Υγείας ξεκίνησε το 1986-87 και όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μποδοσάκης, αναφερόμενος στο θέμα της ανανέωσης του προσωπικού, «ό,τι φεύγει δεν ξανάρχεται». Και διευκρινίζει «πολλοί ιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας συνταξιοδοτούνται ή μετακινούνται σε άλλες μονάδες και η ανανέωση του προσωπικού γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, καθώς δύσκολα γίνονται ξεχωριστές προκηρύξεις για τις θέσεις γιατρών των Κέντρων Υγείας και καθυστερούν υπερβολικά οι κρίσεις γιατρών». Επιπλέον, η υλικοτεχνική υποδομή των Κέντρων Υγείας δεν ανανεώνεται, καθώς οι διοικήσεις των νοσοκομείων που έχουν την ευθύνη λειτουργίας τους προσπαθούν, με τα λίγα κονδύλια που έχουν, να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Ενα επιπλέον πρόβλημα είναι η εφαρμογή του νέου ωραρίου των γιατρών του ΕΣΥ που ορίζει ως ανώτερο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας τις 48 ώρες για τους ειδικευμένους και τις 58 ώρες για τους ειδικευόμενους. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο με τροπολογία που θα περιλαμβάνει σχέδιο νόμου το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή εντός του μηνός θα αναβάλει την εφαρμογή του νέου ωραρίου για τον ερχόμενο Ιούλιο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις γιατρών.

Το ωράριο

Οπως επισημαίνει ο κ. Μποδοσάκης, η πλειονότητα των Κέντρων Υγείας της χώρας μας λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ωστόσο εξαιτίας της υποστελέχωσής τους με το νέο ωράριο αυτό δεν θα είναι εφικτό. Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται ακόμα πιο σαφές εάν αναλογιστεί κανείς τη «γεωγραφία» της Ελλάδας, και εφόσον υπάρχουν νησιά που έχουν μόνο ένα Κέντρο Υγείας ή ένα περιφερειακό ιατρείο.

Ο κ. Μποδοσάκης καταλήγει «θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει διακομματική συζήτηση και συναίνεση για το τι θα γίνει στον χώρο της Υγείας στις μη αστικές περιοχές. Φοβάμαι όμως ότι αυτό δεν είναι στις προτεραιότητες των εκάστοτε κυβερνήσεων αλλά και των ίδιων των πολιτών που δεν πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Διαπιστώσεις των Επιθεωρητών

Τα προβλήματα λειτουργίας των Κέντρων Υγείας καταγράφονται και μέσα από τις διαπιστώσεις ελέγχων των Επιθεωρητών Υγείας. Ειδικότερα, κατά το 2005 ελέγχθηκαν συνολικά από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας 16 Κέντρα Υγείας και το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι λόγω της απουσίας συντονισμού των λειτουργιών των συγκεκριμένων μονάδων οι πολίτες ακόμη και για απλές εξετάσεις προτιμούν τα πλησιέστερα σε αυτούς νοσοκομεία. Οι βασικές διαπιστώσεις των Επιθεωρητών Υγείας από τους ελέγχους στα Κέντρα Υγείας είναι:

— Δεν γίνεται ορθός καταμερισμός ειδικοτήτων