Απειλή λουκέτου στα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας!

Με κραχ απειλείται η ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Οι γιατροί προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Της Νικολέτας Μπούκα

Δηλώνουν ότι τον Δεκέμβριο θα βγάλουν πρόγραμμα εφημεριών βάσει του οποίου θα κάνουν τέσσερις εφημερίες το μήνα, δηλαδή όσες προβλέπει ο νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, και όχι επτά έως δέκα που αναγκάζονται να κάνουν τώρα και για τις οποίες δεν πληρώνονται.

Αυτό σημαίνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος τα νοσοκομεία να μείνουν χωρίς ιατρικό προσωπικό από τις μεσημβρινές ώρες και μετά. Εξάλλου, την ερχόμενη Πέμπτη 26 Νοεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν και σε επίσχεση εργασίας από τις 6 Δεκεμβρίου και μετά.

Πάντως διαβεβαιώνουν ότι σε κάθε περίπτωση θα εξυπηρετούν τα επείγοντα περιστατικά, αλλά και τα αυξημένα περιστατικά που θα προκύψουν από την πανδημία της νέας γρίπης.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

“Ζητάμε την προκήρυξη των 2.000 νέων θέσεων γιατρών που έχουν εγκριθεί από τον προϋπολογισμό για το 2009 και η οποία είχε συμφωνηθεί από την προγραμματική συμφωνία μεταξύ νοσοκομειακών γιατρών και της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αλλά δεν έγινε ποτέ. Επίσης, απαιτούμε την πρόσληψη άλλων 2.500 γιατρών για το 2010, την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, την αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού του 2010 για εφημερίες και προσλήψεις στο ΕΣΥ και τη λειτουργία των κλειστών ΜΕΘ”, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Παπαστεργίου.

Η γενική γραμματέας της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα, ανέφερε ότι είναι παράνομο ένας γιατρός να εργάζεται πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα, διότι γίνεται επικίνδυνος για τους ασθενείς.

“Αντί να κάνουμε τέσσερις εφημερίες το μήνα, όπως προβλέπει ο νόμος, δεχτήκαμε να κάνουμε το πολύ επτά, ώστε να γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία και να μπορέσει να εφαρμοστεί σταδιακά ο νόμος. Ωστόσο, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας αθέτησε την υπόσχεσή της και δεν έκανε προσλήψεις, ενώ και η τωρινή δεν δείχνει διατεθειμένη να βρει λύση”, είπε η κ. Κατσίμπα.

Σύμφωνα με την ίδια, τραγικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν στα επαρχιακά νοσοκομεία, όπου οι εφημερίες βγαίνουν με δανεικούς γιατρούς από τα νοσοκομεία των πόλεων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Κατερίνης, όπου για να βγουν οι δέκα εφημερίες το μήνα καλούνται καρδιολόγοι από το “Γ. Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είναι μόνο τέσσερις και όχι μόνο εφημερεύουν τρεις φορές την εβδομάδα στο νοσοκομείο τους, χωρίς να πληρώνονται, αλλά καλύπτουν και τις εφημερίες του νοσοκομείου Κατερίνης.