Απειλή λουκέτου στις εντατικές σε ένα μήνα

Σε φαύλο κύκλο οδηγεί η προσπάθεια της πολιτείας να λειτουργήσει τα “κλειστά” κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Με την απειλή της νέας γρίπης, το υπουργείο Υγείας είχε κατορθώσει πέρυσι να λειτουργήσει τις 80 από τις 150 κλειστές θέσεις νοσηλείας σε δημόσια νοσοκομεία. Η στελέχωσή τους είχε γίνει με συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν έως τον επόμενο μήνα και υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν εκ νέου τα κρεβάτια!

 

Τον κώδωνα κινδύνου έκρουσε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγητής κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εντατικής Θεραπείας, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Αρμαγανίδης υπογράμμισε ότι ακόμη κι αν ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού, που προσλήφθηκε πέρυσι, 70 θέσεις παραμένουν κλειστές, εξαιτίας έλλειψης νοσηλευτικού, ιατρικού προσωπικού και εξοπλισμού. Η αναλογία νοσηλευτών ανά θέση νοσηλείας -είπε- ήταν και παραμένει απαράδεκτη για τα διεθνή πρότυπα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όσο υπάρχουν τα κενά, άνθρωποι περιμένουν εκτός μονάδας, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Σε καθημερινή βάση, ένας έως δύο ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία, νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο στο νοσοκομείο “Αττικόν”, ενώ στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” ο αριθμός μπορεί να φτάσει τους 10 έως 15.

Η πολιτεία -διευκρίνισε- πρέπει να αναλογιστεί ότι εκτός από τις χαμένες ζωές, η μη λειτουργία των μονάδων οδηγεί σε αυξημένο κόστος. Οταν η αναλογία νοσηλευτών ανά κρεβάτι είναι κάτω από 3,3 (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα), διπλασιάζονται οι λοιμώξεις σε ασθενείς μέσης βαρύτητας και η κατανάλωση αντιβιοτικών.

1 γιατρός για 6 ασθενείς

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα των μονάδων, τόνισε ότι στις περισσότερες από αυτές αναλογεί ένας γιατρός για έξι ασθενείς.

Προβλήματα προκαλούνται και από το σύστημα εφημεριών. Στις “μικρές” μονάδες, τέσσερις γιατροί πραγματοποιούν έως πέντε εφημερίες τον μήνα, λόγω του “πλαφόν” που έχει οριστεί στον αριθμό των εφημεριών. Τις υπόλοιπες 16 έως 20 μέρες, ωστόσο, η μονάδα μένει ακάλυπτη. Η κατάσταση είναι τόσο οριακή, ώστε σε περίπτωση που κάποιος παραιτηθεί ή αρρωστήσει ή αν κάποια γυναίκα γιατρός ή εργαζόμενη μείνει έγκυος, δεν μπορεί να εφημερεύσει κανείς στη θέση του! Οι εφημερίες του -σημείωσε ο κ. Αρμαγανίδης- χάνονται αυτόματα, μέχρι να υπάρξει αντικαταστάτης.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε το μέλλον της εντατικής θεραπείας δυσοίωνο, καθώς δεν “παράγεται” επαρκής αριθμός εντατικολόγων, προκειμένου να στελεχώσουν τις μονάδες. Την τελευταία διετία -σημείωσε- προκηρύχθηκαν 70 έως 80 θέσεις εξειδικευμένων γιατρών και οι ενδιαφερόμενοι δεν ξεπέρασαν τους 25.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ