Απειλούν με ευρωσκαμνί για τις υπερωρίες των γιατρών

Την ώρα που η τρόικα απαγορεύει τις προσλήψεις και ζητεί μειώσεις προσωπικού, εφεδρείες και μετατάξεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί την Ελλάδα με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν δεν συμμορφωθεί πλήρως με τους κοινοτικούς κανόνες σχετικά με τα όρια του χρόνου εργασίας για γιατρούς στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Στην Ελλάδα, οι γιατροί σε κρατικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας πρέπει συχνά να εργάζονται κατά μέσο όρο τουλάχιστον 64 ώρες την εβδομάδα και πάνω από 90 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς να υπάρχει νόμιμο μέγιστο όριο. Δεν υπάρχει νόμιμο ανώτατο όριο όσον αφορά τον αριθμό των συνεχόμενων ωρών που μπορεί να τους ζητηθεί να βρίσκονται στη θέση εργασίας, και συχνά πρέπει να εργάζονται χωρίς τα δέοντα διαλείμματα ανάπαυσης και ύπνου.

Η Επιτροπή θεωρεί την κατάσταση αυτή σοβαρή παράβαση της οδηγίας της Ε.Ε. σχετικά με τον χρόνο εργασίας. Και επισημαίνει ότι οι υπερβολικές ώρες εργασίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη ελάχιστης ανάπαυσης, αποτελούν ευρέως αναγνωρισμένο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Επίσης, γιατροί με υπερκόπωση διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν λάθη τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τους ασθενείς τους.

Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της Επιτροπής, διαφορετικά η Επιτροπή προτίθεται να ασκήσει προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο.

 

Και οι γιατροί απαντούν: είμαστε λίγοι

Το «μπλοκάρισμα» των αναμενόμενων μετά το 2009 προσλήψεων συνολικά 4.500 γιατρών στο ΕΣΥ έχει αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα υπερωριακής εργασίας, επισημαίνει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Στάθης Τσούκαλος.

Οπως αναφέρει, μετά τις συλλογικές συμβάσεις που υπεγράφησαν τον Μάρτιο του 2009 επιτεύχθηκε μείωση του ωραρίου σε 7ωρο από 8ωρο, ενώ δόθηκε και ένα ρεπό ύστερα από κάθε ενεργή εφημερία.

Σήμερα όμως, κυρίως σε μικρά νοσοκομεία, λόγω έλλειψης προσωπικού παρατηρείται το φαινόμενο να πρέπει να κάνει ένας γιατρός μέχρι και 10 εφημερίες το μήνα, υπερβαίνοντας τις ώρες εργασίας.

«Δυστυχώς», σημειώνει ο κ. Τσούκαλος, «οι προσλήψεις αυτές έχουν παγώσει και δεν αναπληρώνονται θέσεις που χάνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το πρόβλημα».