Απεργία

Μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες  εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που συζητείται ήδη στη Βουλή να νομοθετήσει αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς.

Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και θα δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40!!! Τότε η κλαδική συμφωνία είχε προασπίσει το 35ωρο για τους γιατρούς του ΕΣΥ, φαίνεται όμως πως οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης οδηγούν στην κατάργηση και αυτής της ρύθμισης. Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και στο Δημόσιο.

Συνοπτικά το νομοσχέδιο για τα εργασιακά προβλέπει:

-Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας. 

-Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία.

Καταργούν τον εμβληματικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82

Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών (αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων.

Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε δήθεν ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε υποχρέωση ν΄ αντιδράσουμε σθεναρά.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ δίνουμε το «παρών» στη σημερινή απεργία και στα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας:
   ► Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία
   ► Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις
   ► Όχι στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.
   ► Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας