Απεργία με αιχμή Ασφαλιστικό – Εργασιακά

Νεκρώνει την Πέμπτη η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις. Η αύξηση των ορίων ηλικίας, η μείωση των συντάξεων, οι περικοπές στα επιδόματα του Δημοσίου και το πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν αιτία πολέμου για το συνδικαλιστικό κίνημα.
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν την Πέμπτη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 10 το πρωί και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Χωριστή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Ομόνοια κάνει το ΠΑΜΕ, που σήμερα πραγματοποιεί στις 7 το απόγευμα συναυλία στο Σύνταγμα. Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες και οι τελωνειακοί. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.
Επιπλέον απεργούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αποφασίσουν αν θα πραγματοποιήσουν απεργία ή στάση εργασίας (με πιθανότερο το ενδεχόμενο στάσης, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάνε στη συγκέντρωση).
Χθες οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να κάνουν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Μόνο τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών θα κάνει ο ΟΣΕ, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι. Παρατείνουν για μία ακόμα μέρα μέχρι και τις 8 Ιουλίου την αποχή τους οι Αθηναίοι δικηγόροι, ώστε να παραμείνουν κλειστά τα δικαστήρια και την ημέρα που ψηφίζεται το Ασφαλιστικό στη Βουλή.

Βουλή
Διαμαρτυρία ιπταμένων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποιούν σήμερα οι πρώην εργαζόμενοι των Ολυμπιακών Αερογραμμών, αντιπροσωπεία των οποίων θα επιδώσει επιστολή στους βουλευτές ζητώντας την καταβολή των αποζημιώσεών τους. Η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας καλεί τους πρώην εργαζομένους και σε δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 11 το πρωί μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ενστολοι
Απεργία για την τροπολογία

Αποφασισμένοι να αντιδράσουν με κινητοποιήσεις για την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στη Βουλή την Παρασκευή είναι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας. Σήμερα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τα προεδρεία των σωματείων αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, από την οποία θα εξαρτηθεί και η στάση των συνδικαλιστών. Ωστόσο, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής προανήγγειλε τη συμμετοχή των αστυνομικών στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 8 Ιουλίου, «ενάντια σε αυτούς που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτήν την κατάσταση», ζητώντας την άμεση απόσυρση της τροπολογίας.

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λ.Σ., όπως και της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λ.Σ. τονίζουν κατηγορηματικά πως «δεν θα αποδεχτούν τετελεσμένα εις βάρος της ζωής 7.500 λιμενικών».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ, κ. Γιώργος Δριβάκος, δήλωσε στο «Εθνος» πως το Ασφαλιστικό «»σφαγιάζει» το προσωπικό, εξηγώντας πως τους νέους τούς πάει με κατώτατες συντάξεις, μικρότερες και από αυτές του Δημοσίου». Οπως τόνισε ο κ. Δριβάκος, ένας λιμενικός σε βάθος εικοσαετίας θα φεύγει με σύνταξη 900 ευρώ, που υπολείπεται της σημερινής πάνω από το 50%, όταν οι απώλειες του Δημοσίου είναι 30%». Την ίδια θέση έχουν και οι συνδικαλιστές της ΠΕΑΛΣ και γι’ αυτόν τον λόγο ο πρόεδρός της, Γιώργος Μανωλούδης, διαμαρτυρήθηκε χθες στον γενικό γραμματέα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, κ. Αθαν. Χριστόπουλο.
Το «Εθνος» απηύθυνε χθες επίσημο ερώτημα γι’ αυτό το θέμα στο γραφείο υπουργού. Η απάντηση του κ. Χρυσοχοΐδη είναι η παρακάτω: «Βρεθήκαμε προ εκπλήξεως, αλλά όχι προ τετελεσμένων. Καταφέραμε σε αυτήν την τροπολογία και περάσαμε τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις που γινόταν, με δεδομένο το κλίμα που υπάρχει, το οποίο σχετίζεται και με τη βιωσιμότητα των Ταμείων.
Καταφέραμε να περάσουμε ότι θα ισχύσουν τα μεταβατικά στάδια για τους ένστολους, δηλαδή θα αρχίσουν να εφαρμόζονται διαδοχικά μετά το 2015 και όχι από 1 Ιανουαρίου του 2011, που προβλεπόταν για όλους στην αρχή. Επίσης, η τροπολογία θα πάει και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, οπότε και εκεί θα υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων, γι’ αυτό ζητήθηκαν και οι προτάσεις των συνδικαλιστών».

Π. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ