Απεργία στις 5/2/09- Προγράμματα 48ωρου το Φεβρουάριο

 

 

Η γενική συνέλευση της ΕΓΕΣΥΚ εκτιμά ότι η κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα στο θέμα της προώθησης της Κλαδικής Σύμβασης για ψήφιση στη Βουλή και εμπαίζει το σώμα των νοσοκομειακών γιατρών. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποφασίσθηκε η κήρύξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 5-2-2009

Οι γιατροί του ΕΣΥ εφημέρευσαν «καλή τη πίστη» πέραν των οριζόμενων από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2008, ενώ τον Ιανουάριο του 2009 οι εφημερίες τους πραγματοποιήθηκαν κυριολεκτικά εκτός νόμου, εφόσον δεν ισχύει ούτε η τροπολογία Αβραμόπουλου, βάσει της οποίας εφημέρευαν μέχρι τις 31-12-2008. Θεωρητικά, από την 1-1-2009 θα έπρεπε να ισχύει η κλαδική σύμβαση εργασίας μεταξύ της ΟΕΝΓΕ και του Υπουργείου Υγείας, η οποία υπεγράφη την 1-12-2008. Εφόσον αυτή δεν ισχύει, και δεν έχει υπάρξει αναστολή της ευρωπαϊκής οδηγίας, αυτόματα ισχύει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χρόνο εργασίας. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού Καβάλας αποφάσισαν να εφημερεύουν ΝΟΜΙΜΑ από την 1-2-2009 και εφεξής, συμμορφούμενοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μέχρι να ψηφισθεί και να τεθεί σε εφαρμογή η Κλαδική Σύμβαση. Αυτό σημαίνει συνολική εβδομαδιαία εργασία 48 ωρών για τους ειδικούς και 52 για τους ειδικευόμενους γιατρούς, που μεταφράζεται σε 2-3 εφημερίες ανά μήνα για τους ειδικούς και 3-4 για τους ειδικευόμενους. Με τον υπάρχοντα αριθμό γιατρών, οι εφημερίες αυτές θα εκτελεσθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Μετά από την ημερομηνία αυτή, οι γιατροί δεν θα εφημερεύουν πλέον, αλλά θα αποχωρούν όλοι μετά τη λήξη του πρωινού ωραρίου τους, όπως κάθε άλλος υπάλληλος.

Η ευθύνη για τη δυσλειτουργία του συστήματος υγείας που ενδεχομένως θα προκύψει βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό που εγγυήθηκε για την άμεση εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης.

 

 

 

 Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γραμματέας

 

 

 

ΘεόδωροςΠλιακογιάννης     ΠαναγιώτηςΡαφτόπουλος